Реклама / Ads
6| 3125 |12.05.2021 НОВИНИ

Светлан Стоев: Няма да променяме позицията си за РСМ

.
Светлан Стоев и Екатерина Захариева Източник: БГНЕС
Рамковата позиция на България за РС Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция. Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължаване на диалога.
 

Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев за това ще продължи ли да се придържа служебното правителство към досегашната позиция на България за Република Северна Македония, предава БГНЕС.

 

„Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на РСМ. Те са много насяно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца докато трае това служебно правителство“, добави Стоев, който прие поста от досегашния външен министър Екатерина Захариева на церемония в МВнР.

 

Захариева отчете като голям успех на мандата си българското председателство, с което беше поставена темата за Западните Балкани в дневния ред на Европа.

 

Новият министър очерта като приоритет организирането на изборите в чужбина, но без да се неглижират други значими външнополитически теми.

 

„С господин Стоев имах удоволствието да работя в министерството. Благодарение на него за българското председателство се говори и до днес. Аз много се радвам за избора на президента. Тук е важно да има човек с опит, който познава системата. Работата е отговорна и по време на избори поема отговорността за вота в чужбина“, каза Захариева.

 

В знак на приемственост бившият и новият външен министър излязоха и с обща декларация за ситуацията в Израел. Те осъдиха насилието и терора и призоваха за деескалиране на напрежението.

 

„С тревога наблюдаваме в последните дни опасната обстановка в Израел“, заяви Екатерина Захариева.

 

„Това общо изявление от името на двамата министри показва линията на приемственост. България следи с безпокойство ескалацията на напрежение в Израел. Осъждаме продължаващите ракетни атаки срещу цивилно население. Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор. Насилието и терора не са решение. Настояваме за незабавно деескалиране“, каза от своя страна Светлан Стоев.

 

Двамата си размениха подаръци в края на церемонията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3022 |12.05.2021 Няма време за резки промени в образованието, смята служебният министър . 18| 5430 |12.05.2021 Бойко Рашков: Ревизия вече започна. Към нас такива искания засега няма . 2| 3740 |11.05.2021 Пампоров: Играта ще е интересна. Следващият парламент няма да е като този . 6| 3689 |10.05.2021 Любомир Аламанов: Фалшив балон е, че ако го няма най-подготвеният, земята ще спре да се върти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads