Реклама / Ads
14| 6458 |03.05.2009 НОВИНИ

Светнали сме "Газпром" да не играе на парче за "Южен поток"

.
Петър Димитров
Министър Петър Димитров се изненадал от нова теза на Путин за газовите посредници
 

„Южен поток” няма да погълне нашата газопреносна мрежа, за пореден път увери обществото министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По Националното радио той резюмира резултата от наскоро приключилите преговори с „Газпром” така:

„Те натискаха, но ние не се поддадохме на натиска. Каквото и да е следващото правителство, то ще е от българи, нали? Така че националният интерес е защитен”, дръпна патриотичните струни на аудиторията министърът.

От думите му излезе, че под въздействието на българската страна руският газов гигант дори е склонил да свика обща среща на държавите, включени в трасето на „Южен поток”.

Досега „Газпром” се дърпал и искал да преговаря на парче. Но вероятно в средата на май сбирката все пак щяла да се състои. „Някъде по Черноморието”, предположи Петър Димитров.

Въпросът за посредниците при газовите доставки, който стана актуален при студуването тази зима, неочаквано получи нов обрат. Досега кабинетът твърдеше, че Русия не приема, че дъщерните фирми на „Газпром” с българско участие играят посредническа роля.

Руският премиер Путин изненадал делегацията ни в Москва с нова теза: че посредниците се били появили по искане на българската страна през 1997-1998 г. Сега обаче станало ясно, че Русия държи само да са уредени правилно и да се спазват търговските и договорните взаимоотношения с нейните представители в смесените компании. Иначе не бранела посредниците вече. Причините за отмятането не бяха изяснени.

На искането на електроразпределителните дружества за 20% повишаване на цените на тока за промишлени нужди министърът отговори с твърдо „не”. „В условия на криза и при падащи цени на енергоносителите монополни структури не могат да диктуват”, отряза мераците за поскъпване на електроенергията той.

Новият шеф на борда на столичното парно Георги Кадиев не давал индикации, че предстоят промени сред изпълнителните шефове на дружеството. Само нерешени технологически пречки бавели отпечатването на новите фактури за потребената топлинна енергия.

Те били ясни и достъпни като фактурите за тока. Министърът допускал, че досега умишлено те били мъгляви и неразбираеми за хората. Откакто държавата взела топлото на София под крилото си и сложила почтен свой човек като Кадиев да води борда, прозрачността на сметките била само печатарски въпрос. Frognews. bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5005 |03.05.2009 Милионите на БСП за кампанията не стряскат ГЕРБ . 0| 6290 |03.05.2009 Нова пречка Мадона да осинови Мърси от Малави . 10| 5430 |03.05.2009 Мартин праща Юруков и Радонов да си ходят в ДПС . 4| 5470 |02.05.2009 7 жертви след атентата срещу кралица Беатрикс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads