Реклама / Ads
0| 2382 |13.06.2024 НОВИНИ

Светослав Иванов: За ЕС това са изборите с най-голяма активност през последните 30 г., но не и за България

.
Светослав Иванов
„Ако приемем, че двата вида избора са свързани (за Народно събрание и за Европейски парламента – б.р.), защото те са свързани, то аз виждам една голяма разлика – в избирателната активност. Средно за ЕС това са изборите с най-голяма активност през последните 30 години, което означава, че хората се интересуват от бъдещето на Европа и вярват, че могат да участват в промяната“. Това каза в предаването „Лице в лице“ журналистът Светослав Иванов.
 

Светослав Иванов е категоричен, че това не се случи в България, както и в Хърватия и Литва. „В тези три държави избирателната активност беше най-ниска“, поясни той.


Водещият на „120 минути“ обясни тази избирателна апатия с президентските избори в Литва и парламентарните избори в Хърватия, които бяха малко преди евровота. „При нас умората стана хронична – шест пъти гласуваме в рамките на три години, като по този начин бихме рекорда на Израел“, отчете още той.




Иванов коментира още, че и преди пет години е имало страхове за възход на крайната десница и по-специално за възход на „Зелените“. Той обаче припомни, че през последните години една държава напусна ЕС, дойде COVID-19 и заравянето на границите, цените литнаха нагоре, а непосредствено до границите на Европа започнаха две войни.

 
„Двете крайно десни фракции в ЕП увеличиха местата си само с 13, което показва, че Европа зави в дясното платно, но не направи остър десен завой“, посочи още той.


Според него няма да има някаква радикална промяна в европейските политики през следващите пет години. „Европа изглежда политически монолитна в своята цялост, но ако погледнем отделните държави, картината става малко по-нюансирана“, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2341 |13.06.2024 60% от украинците са убедени, че крайната цел на Русия е геноцид или унищожаване на украинската нация . 8| 2568 |13.06.2024 Обявиха имената на 17-те български избраници, които ще ни представляват в Европейския парламент . 0| 2802 |13.06.2024 Хакери опитват да точат банкови карти. Какво да знаем? . 0| 2349 |13.06.2024 Шефът на Пентагона: Настъплението на Русия в района на Харков се забавя, а фронтовата линия се стабилизира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads