Реклама / Ads
0| 2276 |11.06.2024 НОВИНИ

Проф. Ингрид Шикова: Действията на Mакрон след евроизборите са покер - това твърдят мнозина

.
Проф. Ингрид Шикова
Притеснително е това, което се случва в някои европейски държави след евровота. Това каза в предаването „Тази сутрин“ преподавателят по европеистика в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Ингрид Шикова.
 

„Няма голяма изненада относно Европейския парламент. Заровете са хвърлени и изборът е направен – както се казва. Добрата новина е, че имам солидно проевропейско мнозинство – ЕНП, социалистите и демократите, „Обнови Европа“ и включително „Зелените“. От друга страна обаче видяхме какво се случва с крайно десните партии“, поясни тя.





За нея най-голямата тревога не е ЕП, а отражението на евровота върху всяка една европейска държава.

 

„Решенията не се взимат само от ЕП, но и от Съвета на Европа, където на една маса седят всички държавни лидери. Там до голяма степен се решават европейските политики и законодателни промени“, поясни проф. Шикова.

 

Тя следи поведението на френския президент Макрон. „Той е рисков играч. Мнозина твърдят, че това, което той направи във Франция след европейските избори, е покер. Други обаче смятат, че той прави това, за да спечели крайната десница. Трети са категорични, че това е самоубийство от негова страна“, каза още тя.

 
Проф. Шикова коментира също така, че проевропейското мнозинства в ЕП е стабилно и евродепутатите ще съумеят да го запазят в следващите пет години.


Франция и преди е имала периоди на „съжителство“, когато президентът е от различна партия от тази, която държи парламентарното мнозинство
Тя отбеляза и факта, че в голяма част от европейските държави избирателната активност е била висока.





Подчерта също така, че големият победител в европейските избори е Джорджа Мелони, която затвърди убедително позициите си.

 

„30% избирателна активност никак не е достатъчна, за да кажем, че българите са активни. Обясненията за това са няколко. Първо – политиците трябва да разберат, че непрекъснатите избори не водят до някакъв по-добър резултат. Второ – политиците не изпълняват обещанията си и това демотивира избирателите“, поясни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2465 |11.06.2024 Владимир Йончев: За оставката на Христо Иванов се знае от половин година . 4| 2439 |11.06.2024 Престрелка между Южна и Северна Корея, войници на Пхенян са пресекли границата . 0| 2359 |11.06.2024 Главчев ще обсъжда със Зеленски и лидерите на ЕС възстановявнето на Украйна . 1| 2897 |11.06.2024 Евровота: Как гласувахме по градове?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads