Реклама / Ads
8| 3938 |09.12.2019 НОВИНИ

Световната антидопингова агенция извади Русия от спорта за 4 години напред

.
Световната антидопингова агенция (УАДА) извади Русия от световния спорт в следващите 4 години.
 

На днешното си заседание в Париж УАДА потвърди поисканото наказание от специалната комисия на организацията, която направи разследване на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). "Препоръката на комисията по съответствие бе приета единодушно", се казва в краткото съобщение на УАДА.

 

Забраната означава, че състезатели от федерацията няма да може да участват на предстоящите Олимпийски игри в Токио през 2020 г., както и Зимните олимпийски игри през 2022 в Пекин, допълва НТВ.

 

Държавните служители, отговарящи за спорта в Русия, също получават забрана да присъстват на всички спортни събития от календара. За този период страната няма да може да бъде домакин на събития от всякакъв тип.

 

Това означава, че флагът и химнът на Русия няма да бъдат разрешени на събития като Олимпиадата в Токио 2020 и Световната купа по футбол 2022 в Катар.

"Твърди дълго руския допинг беше пречка пред чистия спорт. Грубите нарушения на руските власти и РУСАДА изискваха твърд отговор. Точно това и се случи. Нашето решение показва нашата решимост да действа твърдо с руската допингова криза", коментира президентът на Световната антидопингова асоциация (УАДА) сър Крейг Рийди

 

"На Русия бяха дадени множество възможности да подреди своя дом и да се върне към световното антидопингово общество за доброто на своите спортисти и на спортния интегритет. Те обаче избраха да продължат позицията си на лъжи и отричане на проблема", допълни Рийди.

 

В същото време вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд заяви, че според нея наказанието не е достатъчно сурово. "Исках санкции, които няма как да бъдат смекчени. Дължим на чистите атлети да наложим възможно най-тежките наказания", каза Хелеланд.

 

Спортистите, които могат да докажат, че не са замесени в допинг скандала, ще могат да се състезават под неутрален флаг.

Наказанието идва, след като руската Антидопингова агенция (Русада) бе обявена за несъответстваща за манипулиране на лабораторни данни, предадени на разследващите през януари 2019 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3851 |25.11.2019 От втори опит: Белгия ликвидира пропагандната агенция на ”Ислямска държава” . 1| 4422 |10.11.2019 Кобрата победи Букър и очаква мач за световната титла . 0| 3934 |25.10.2019 Агенцията по храните ще ваксинира дивите хищници . 2| 3823 |23.10.2019 Сирийски кюрд се самозапали пред Агенцията на ООН за бежанците в Женева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads