Реклама / Ads
8| 11079 |24.05.2019 АКТУАЛНО

Световноизвестният Й. Камджалов: Не ни трябват само букви, нужни са ни цели изречения

.
Диригентът Йордан Камджалов
„Не ни трябват само букви или само думи, нужни са ни цели изречения”, това казва световноизвестният наш диригент Йордан Камджалов. Той е човек, който прославя страната ни по света, чрез музиката.
 

Биографията му е повече от впечатляваща. Той е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за генерален музикален директор и главен диригент в Хайделберг, Германия. Дирижира водещи оркестри в Европа и по света. Обявен е от лондонската филхармония за един от тримата най-добри диригенти от своето поколение. През 2014 година „Наса” кръщава астероид на негово име!

 

За Камджалов 24 май е централният ден на годината. Казва, че е възпитан през призмата на този празник и в него вижда бъдещето. На въпрос - защо не говорим за българите успяли в България – за него причините са дълбоги и исторически.

 

„Българите извън България трябва да поемат отговорността за държавата. В хората, живеещи в България има едно особено изчерпване на надежтата и вярата”, допълва Камджалов.

 

Камджалов определи България като страна на абсурди и феномени.

„Разбира се, че в България имаме най-скучните хора и най-гениалните едновременно. Българинът е едно чудо сам по себе си”, казва диригентът.

 

Според него в страната ни съществува абсурдната ситуация. „Всички спечелили награди имат биография, направена извън България и, когато получат тук едно потупване по рамото, за тях това изобщо не е интересно. Тогава ние идваме в България като едни културно-интелектуални, даже финансови донори, но не и като хора, които да правят биография в страната ни”, сподели диригентът.

 

Както всеки и той има любима книга от български автор. От ученическите си години съществува силна връзка между него и творчеството на Атанас Далчев, с чиято книга той пропътува хиляди километри.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 15343 |29.10.2017 Министър Каракачанов: Трябват ми буйни пилоти, а не заспали плъхове . 28| 9680 |13.01.2014 Проф. Алтънков за Фрог: Трябват ни кадри от чужбина . 11| 6089 |13.07.2011 20 милиона се намерили за БГ Лувъра; трябват още 10

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads