Реклама / Ads
0| 4139 |30.01.2020 НОВИНИ

СЗО ще решава за трети път дали да обяви пандемия

.
Световната здравна организация ще решава дали да обяви извънредно положение заради опасния коронавирус. Заради епидемията експертите се събраха преди седмица на извънредно заседание и решиха да не въвеждат подобна мярка.
 

Жертвите обаче достигнаха 170 души. По-голямата част от тях са на територията на Китай. Само за едно денонощие на територията на страната са починали 38 души. Заразени пък са близо 6000, които са на територията на Азия, Австралия, САЩ и Европа. Към момента регистрирани случаи на заразата има в 16 държави.

 

Извън Китай към 29 януари са регистрирани над 50 случая. Сред страните, в които е проникнал вирусът, са Австралия, Виетнам, Германия, Канада, Малайзия, ОАЕ, Сингапур, САЩ, Тайланд, Франция, Южна Корея, Япония.

 

По данни на Националната комисия по здравеопазване на Китай, регистрираните случаи на заразени хора вече са 7711, а при други 12 167 има съмнение, че са инфектирани с вируса.

 

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебреисус отбеляза, че само 1% от заболелите са извън Китай.

 

"Но в три други страни е регистрирано предаване на вируса от човек на човек", посочи той.

 

Заради това опасността от коронавируса се увеличава. Макар че се предприемат различни действия, за да не се всява излишна паника, фактите сочат, че заболяването се предава изключително лесно, а изследвания показват, че заразяване може да се случи и в инкубационен период на самия вирус. Иначе казано - още перди да се проявят каквито и да било симптоми.

 

Все още няма и разработена ваксина срещу коронавируса.

 

Заради увеличаващата се опасност от заболяването СЗО ще се срещне за трети път, за да дискутира как да процедира. На извънредното заседание ще се реши дали да се обяви извънредно положение.

 

Ако това се случи, това ще се превърне в шестата пандемия в човешката история. Подобна категоризация ще изисква от международната общност координирани действия за ограничаване разпространението на вируса. Възможно е да се въведат и ограничения за пътуванията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4150 |30.01.2020 Георги Свиленски: Вотът на недоверие постигна своята цел - управляващите започнаха да решават проблема . 1| 4409 |30.01.2020 ВСС решава с колко да се увеличат заплатите на магистратите . 2| 3895 |30.01.2020 ЕП решава дали да има еднакво зарядно за всички смартфони . 1| 5187 |28.01.2020 КС отговаря дали главният прокурор може да бъде разследван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads