Реклама / Ads
42| 5629 |29.01.2016 НОВИНИ

Тагарев: Не е страшно турски изтребители да пазят небето ни

.
Тодор Тагарев
Турция е наш съюзник от 12 години и не може да слагаме ограничения - този съюзник не ни харесва, този ни харесва. Това бе коментарът на бившия военен министър Тодор Тагарев в отговор на парламентарното решение изтребители на НАТО да пазят небето ни. Според него няма страшно и турски самолети да изпълняват задачите по AIR-Polising.
 
Тагарев каза, че разбира командирите от българските ВВС, които искат отечествени самолети да охраняват въздушното ни пространство. Но обясни, че в НАТО има единен център по ПВО и няма страшно, това да правят и натовски самолети. Изшикалкави с отговора на въпроса, защо нашите самолети трябва да са на земята, а натовски да пазят небето ни.

Когато НАТО трябва да отбранява въздушното пространство, действа като съюз. След 2011 г. това вече е национална отговорност и всяка страна решава какво да прави, добави той. „Турция е наш съюзник в НАТО и е възможно да охранява небето на България. Вариантите пред страната ни са два - сами да извършваме патрулирането и да разчитаме на съюзник, посочи той. По думите на Тагарев ние имаме големи проблеми във ВВС и то трупани с години.

Тагарев коментира, че изтребителите ни МиГ-29 все още се експлоатира само при нас. „Аз лично смятам, че трябва да имаме собствена авиация, за да изпълняваме тази роля. В тази връзка купуването на нов тип изтребител е добра стъпка. Той разкри, че изтребителите на съюзниците ни в НАТО ще получават заповеди от команден център, който се намира в Испания. Тодор Тагарев каза още, че при контрол на въздушното пространство да не се кооперираме с други държави, например Румъния и Турция.

Тагарев коментира и прехващането на руски изтребител на американски разузнавателен самолет над Черно море. Той определи действията на СУ-27 като опасни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4976 |27.01.2016 Фрог научи: Москов наел пиар агенция да му лъска имиджа по предложение на турския посланик . 14| 4498 |25.01.2016 Борисов: Няма проблем със служителите на турския Дианет, командировани у нас . 34| 5889 |23.01.2016 Борисов: Лично преговарях с турския премиер за ваксините . 8| 5552 |22.01.2016 Фрог научи: Джипита питат 4 институции за турския „Пентаксим “

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads