Реклама / Ads
11| 5754 |23.05.2008 НОВИНИ

В. "Таймс": В България след всеки разкрит случай на корупция идват нови

.
Корупцията и организираната престъпност са истинска епидемия за България, коментира вестникът, за който премиерът С. Станишев коментира, че проблемите идвали поради умора след присъединяването към ЕС, иначе сме се развивали революционно.
 

Всички страховете на скептиците по повод членството на България в ЕС се оправдаха, коментира вестник. ”Таймс”, връщайки се още към месец февруари , когато изпълнителният директор на фонд "Републиканска инфраструктура" трябваше да се оттегли заради сключени с фирмата на брат му договори на стойност 50 милиона евро. Изводът на вестника е, че корупцията и организираната престъпност са истинска епидемия за новата страна-членка, която трябва да усвои 11 милиарда евро от еврофондовете. Вестникът акцентира върху факта, че независимо от уверенията на българския премиер С. Станишев в посока на гаранциите за финансовата и правна неподкупност, в България от 2000 г. досега са били извършени 150 поръчкови убийства, за нито едно от които няма осъдени. В “Таймс” се позовава на интервюто си с българския премиер, в което той уверява в готовността на правителството да удвои усилията за реформи в страната, позабавени през първата година от членството й в ЕС. Българското правителство работило без прекъсване за приемане на България в ЕС и когато то станало факт, настъпило отпускане, което Станишев квалифицира като съществена част от настоящите проблеми.

"Таймс" напомня, че Брюксел е усилил натиска си над София за изразходването на пари от предприсъединителните фондове, на което премиерът Станишев отговорил с независима структура за борба с мафията и с раздяла с министъра си на вътрешните работи Румен Петков. Всички обаче били учудени, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов е останал на поста си, въпреки обещанието да се раздели с онези, които не внушават доверието на европейските партньори.

Вестникът диагностицира, че големият проблем на бъларския премиер е, че на мястото на всеки разкрит случай на корупция идват други. Въпреки това пред "Таймс" той твърдо отстоява мнението си, че България направила революция и от гледна точка на икономиката, имало успешно развитие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4526 |23.05.2008 А. Райчев можел да прогнозира кмета на Москва, но не и премиера на България . 7| 4674 |22.05.2008 Наши творци ще прославят България в Брюксел . 7| 5057 |20.05.2008 "Ди Велт": Корупцията в България процъфтява по мафиотски . 6| 5310 |20.05.2008 Американски съдия шокиран от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads