Реклама / Ads
7| 5034 |20.05.2008 НОВИНИ

"Ди Велт": Корупцията в България процъфтява по мафиотски

.
В Брюксел следят с напрежение злоупотребите, още повече, че нито една страна досега не е нарушавала в такава степен правилата на общността, както България, пише германският вестник.
 

Авторитетният германски ежедневник "Ди Велт" подлага на анализ случващото се в най-новата страна-членка на ЕС и заключава, че в България вече никой не се учудва, но в Брюксел следят с напрежение случая със злоупотребите на български шеф в пътно управление с 50 милиона евро, които на практика били пари на данъкоплатците в Европейския съюз.

Това не е единичен случай, корупцията в България процъфтява въпреки строгите клаузи от Брюксел, се казва дословно в материала. На дневен ред са мафиотски убийства и злоупотребата с пари на ЕС. В Еврокомисията са изненадани, защото често писмата им до българските институции не стигат до отговарящите за това. От гледна точка на Брюксел нито една страна досега не е нарушавала в такава степен правилата на общността, както България.

Премиерът Станишев явно е осъзнал проблема, защото е назначил в началото на месец май експосланика ни във ФРГ Меглена Плугчиева за своя заместничка. Тя има правомощията да уволнява корумпирани чиновници по свое усмотрение. (В действителност обаче Плугчиева няма подобни правомощия.)

"Ди Велт" уточнява, че България няма много време, защото ЕК е поставила срок до 16 юни за конкретни резултати при правилното използване на европарите. Ако това не стане, Брюксел може и да не предостави обещаните на България милиарди евро за следващите шест години. Цитиран е и германският евродепутат Елмар Брок, който обяснява, че България може да не получи близо 11-те милиарда от еврофондовете, ако не се справи с проблемите. "Ди Велт" пише, че в България е заминала група експерти на ЕС, които ще проверяват разпределянето на финансовите средства и спазването на европейските стандарти в областта на правосъдието и защитата на потребителите.

В случая с България Брюксел е между чука и наковалнята. Ако срещу страната се повдигнат санкции, София е в състояние да си отмъсти, отказвайки подкрепа за някои решения на ЕС, за които е необходимо единодушие, поради което може да се стигне до блокиране на европейското законодателство. Не е изключено спирането на парите за България да доведе и до опасни антиевропейски настроения в страната, опасява се германският "Ди Велт".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5293 |20.05.2008 Американски съдия шокиран от България . 11| 6677 |15.05.2008 Русия обвини България, че продава оръжие на Грузия . 3| 4768 |15.05.2008 Отзоваването на Байърли може да се отрази положително на България . 25| 5142 |14.05.2008 Опозицията работела в Брюксел срещу България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads