Реклама / Ads
17| 10846 |20.06.2021 НОВИНИ

„Таймс“: Китайски шпионин бяга в САЩ, издава тайни за вируса

.
57-годишният Дон Цзинвей, заместник-министър на държавната сигурност, е дезертирал през февруари според непотвърдена информация
 

Твърди се, че един от най-високопоставените шпиони в Китай е дезертирал в Съединените щати и вероятно е предал на разузнавателните агенции информация, подкрепяща теорията, че коронавирусът е изпуснат от лаборатория, пише днес британският в. „Таймс“.

 

Според издението се говори, че 57-годишният Дон Цзинвей, заместник-министър на държавната сигурност в Пекин, е пристигнал в САЩ с дъщеря си през февруари, след като първо е летял за Хонконг.

 

Ако информацията бъде потвърдена, той ще бъде най-високопоставеният служител, който някога е преминал от другата страна в противопоставянето между Китай и Америка.

Името на Дон рядко се появява в англоезичните китайски медии, посочва „Таймс“. Вчера обаче той беше цитиран от „Саут  Чайна морнинг поуст“ (South China Morning Post), базирания в Хонконг вестник, където той нарежда на китайските разузнавателни служби да „засилят усилията си за издирване на чуждестранни агенти и вътрешни лица, които са в сговор с„ антикитайски “сили“ . Съобщава се, че коментарите са направени на конференция за шпионажа в петък, от която няма снимка. Наблюдатели смятат, че историята е блъф, целящ да опровергае слуховете за дезертирането на Дон.

 

Той е бил обсъждан по време на преговорите между САЩ и Китай в Аляска през март, твърди в социалните мрежи Хан Лянчао, бивш служител в китайското външно министерство, сега продемократичен активист в САЩ, емигрирал след потушаването на протестите на площад „Тянанмън" през 1989 г. 

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е отхвърлил искане на китайския външен министът Ван И да бъде екстрадиран Дон. Висш представител на американската администрация обаче вчера отчете да е имало подобна дискусия в Аляска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3623 |10.06.2021 Полша задържа руски шпионин . 15| 3953 |16.03.2021 Борисов призна: Комисията ни е казала да се въздържаме от руски и китайски ваксини . 33| 11831 |21.02.2021 Бил Гейтс удари китайския интернет гигант Alibaba . 33| 3637 |18.12.2020 САЩ и Великобритания ни похвалиха за изгонения руски шпионин. Москва пък ни се закани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads