Реклама / Ads
0| 2555 |27.05.2024 НОВИНИ

"Тактики от сивата зона": Китай иска да изтощи военните сили на Тайван

.
Тайван съобщи, че е забелязал 21 китайски военни самолета и 15 кораба край бреговете си. Това се слува само два дни след като на 25 май Пекин прекрати двудневните си военни учения край Тайван, предаде АФП.
 

Китай твърди, че демократичен Тайван е част от неговата територия и заявява, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да го постави под контрола на Пекин.





На 27 май тайванското министерство на отбраната заяви, че през последните 24 часа 10 китайски самолета са преминали през зоната за идентификация на въздушната отбрана (ЗИВО) и че е реагирало по подходящ начин
 

На 23 май китайски военни кораби и изтребители обкръжиха Тайван в учения, които според Пекин са били тест за способността му да завладее острова.

 

През последните години Пекин засили военния натиск върху Тайван, като поддържа почти ежедневно присъствие на военни самолети, безпилотни летателни апарати и военни кораби около острова.

 

Експертите твърдят, че това са "тактики от сивата зона", които са близки до открити военни действия, но служат за изтощаване на военните сили на Тайпе.

 
Новият президент на Тайван заяви, че въпреки военните учения все още е готов да работи с Китай.





Пекин заяви, че встъпителната реч на президента Лай Чинг-те на 20 май е била равносилна на призиви за независимост и е тласнала Тайван към „опасно състояние на война".

 

Междувременно високопоставен американски законодател потвърди подкрепата на Вашингтон за Тайван срещу китайската агресия при посещението си на самоуправляващия остров, което е първо по рода си след като новият президент се закле.

 

Конгресменът Майкъл Маккол, който оглавява влиятелната Комисия по външни работи в Камарата на представителите, заяви, че той и колегите му „силно подкрепят този красив остров“.

 

Маккол направи изявлението си в присъствието на президента Лай Чинг-те.

 

Три дни след като Лай положи клетва, китайски военни кораби и изтребители обкръжиха Тайван в учения, които според Пекин са тест за способността му да завладее острова.

 

Маккол осъди тези „сплашващи военни учения“, като заяви, че те показват, че Китай не се интересува от мирно съжителство с Тайван.

 
„Всички демокрации трябва да застанат заедно срещу агресията и тиранията. Независимо дали става дума за Путин в Русия, аятолахът в Иран или президента Си в съседен Китай. Един нечестив съюз подкопава мира по света“, каза той пред Лай.

 

През 1979 г. Съединените щати прехвърлиха дипломатическото си признаване от Тайван на Китай, но остават най-важният съюзник на острова и доставчик на военна техника.





Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не подкрепя независимостта на Тайван, но също така би подкрепил изпращането на сили за защита на острова. Официалната позиция на САЩ по отношение на интервенцията е стратегически двусмислена.

 

Маккол потвърди, че Конгресът на САЩ „на двупартийна основа подкрепя Тайван“.

 

„Ние не сме тук като републиканци или демократи, а като американци“, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2654 |27.05.2024 Тагарев: Главчев продължава външната политика на Денков, Радев - не съм сигурен . 2| 2857 |27.05.2024 Григор Димитров: По-важно е как мислите ти ще отпочинат, как ще намериш вътрешен мир . 1| 2384 |27.05.2024 500 лекари трайно липсват от спешната помощ . 1| 2473 |27.05.2024 Защо Парламентарната асамблея на НАТО се провежда в България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads