Реклама / Ads
21| 3894 |24.01.2023 НОВИНИ

Тактиките на “Вагнер”: Пригожин хвърля пушечно месо на фронта

.
Пехота за еднократна употреба на фронта се оказват бойците на ЧВК ”Вагнер”. Доклад на украинското разузнаване показва, че десетки хиляди затворници, вербувани от частната организация, се хвърлят като пушечно месо при първата вълна на нападението. Това са 80% от жертвите.
 

ЧВК  "Вагнер" е частна армия, управлявана от олигарха Евгений Пригожин. Бойците на Вагнер участваха активно в сраженията за Соледар. Доклад на украинските сили от декември миналата година показва, че ЧВК "Вагнер" е по същество "уникална заплаха отблизо" и Путин и Пригожин хвърлят хиляди войници като пушечно месо.


В документа се посочва, че щурмовите групи не могат да се изтеглят без команда. Ако това все пак се случи, следват екзекуции. Прихванатите телефонни разговори, получени от източник от украинското разузнаване и споделени с CNN, също показват безпощадно отношение на бойното поле.






Според информацията ранени бойци от частната организация на руския олигарх остават ранени на бойното поле с часове, защото пехотата няма право сама да изнася ранените си другари от бойното поле. Основната задача е да продължат щурма до постигане на целта. Ако атаката е неуспешна, отстъплението също е разрешено само през нощта.


Въпреки бруталното безразличие към жертвите, демонстрирано от самия Пригожин, украинският анализ казва, че тактиката на Вагнер "е единствената, която е ефективна за зле обучените мобилизирани войски, които съставляват по-голямата част от руските сухопътни сили“.


Това предполага, че руската армия може дори да адаптира тактиката си, за да стане по-скоро като частната военна организация, вместо класическите батальонни тактически групи на руските въоръжени сили. Това би било значителна промяна във философията на руснаците, които разчитат традиционно на по-големи механизирани части. 


Някои от мобилизираните от Москва войници обмислят да преминат към ЧВК "Вагнер" на фронта, показват прихванати от украинското разузнаване телефонни разговори.


Според доклада тактиката на "Вагнер" е да разположи силите си в мобилни групи около дузина или по-малко, използвайки гранати за залпов огън. Войниците използват разузнавателна информация от дронове в реално време, която докладът описва като "ключов елемент“.






Бойците на Евгений Пригожин използват и друг инструмент - комуникационно оборудване, произведено от Motorola. Пред CNN от компанията посочват, че всички продажби в Русия са били спрени и компанията е прекратила операциите си там. 


След първата вълна от затворници, атаката на "Вагнер" продължава с по-опитни бойци с термовизионна техника и оборудване за нощно виждане.


Ако силите на Вагнер успеят да заемат позиция, артилерийската подкрепа им позволява да направят окопи, които обаче са много уязвими на открито нападение. Според събраната от украинското разузнаване информация обаче липсва координация между "Вагнер" и руската армия. 


Представянето на Вагнер е пътят на Пригожин към повече ресурси и играе важна роля в продължаващата му битка с руския военен истаблишмънт, който многократно е ставал обект на критики от руския олигарх и е сочен от него за некадърен и корумпиран. 


Според британското разузнаване началник-щабът на руската армия Валери Герасимов е дал заповед войниците да бъдат по-добре изгонени. Пригожин отговори, че „войната е времето на активните и смелите, а не на гладко избръснатите“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3565 |21.01.2023 САЩ обявява ЧВК “Вагнер” за международна престъпна организация. Пригожин се оплака . 5| 8179 |17.01.2023 Проф. Слатински: Ще има нов Нюрнбергски процес за Путин, Медведев, Лавров, Пригожин.... . 7| 3455 |15.01.2023 Британски шпионин: Има данни, че Пригожин все още е главният наследник на Путин . 7| 5889 |25.12.2022 Олигархът Пригожин заплаши другите руски олигарси: Колкото по-скоро всичко ви бъде отнето, толкова по-добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads