Реклама / Ads
9| 5865 |27.07.2020 НОВИНИ

Търпението в туризма се изчерпа. Браншът излиза на протест

.
Източник: БГНЕС
Туроператори и туристически агенти излизат на протест в 11.00 ч. на 28 юли пред Министерски съвет. Така заетите в бранша ще изразят недоволството си от пълното неглижиране на проблемите им, възникнали вследствие на пандемията, от правителството.
 

Търпението и толерансът на заетите в бранша са изчерпани. Без отговор останаха десетките писма и покани за конструктивен диалог с премиера Бойко Борисов и с министрите от неговия кабинет, последното от които беше входирано на 16 юли. С него големи туроператори, подкрепени от браншови организации, отправиха поредна покана за среща с министър председателя.


В Националния регистър са записани 1397 туроператори, 1509 туристически агенти и 1415 екскурзоводи и планински водачи. Те настояват за:

 

Финансово оздравяване на сектора и разработване на кризисен план за подпомагане на ТО и ТА;


Незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти – туроператори, които осъществяват изходящ туризъм, и екскурзоводи. Тяхната дейност е спряна от 13.03.2020 г. ;


Запазване и стимулиране на заетост чрез обучение и преквалификация в областта на цифровите умения на заетите в сектора и по линия на европейска програма SURE.
Дейността на туроператорите предполага около 60% възвръщаеми инвестиции в българската икономика чрез пряко участие на фирмите в данъчната и социална система на страната, както и косвено – чрез създаване и поддържане на работни места, потребление на услуги на други сектори и оператори в българската икономика,  като транспорт (автобусен и самолетен), маркетинг, реклама, финанси и култура.
Вземането на политически решения налага и поемането на икономическа отговорност, която очакваме от премиера за предотвратяване на масовите фалити на туроператори, заявиха от бранша.

 

За организацията
Обединение „Бъдеще за туризма" е платформа за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица. На практика зад нея стоят около 300 000 заети в сферата на туризма – туроператори, туристически агенти, хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10439 |09.07.2020 Слави Трифонов: Търпението на хората явно е доста сериозно. Време е да спрем . 0| 4712 |29.06.2020 Проф. Георги Рачев: Отчайваща е рекламата ни в туризма . 13| 5009 |16.06.2020 Николина Ангелкова: Ще има нова мярка за финансиране на туризма с грантови схеми . 3| 5227 |14.05.2020 Проф. Гергова: Спасяваме туризма само с безплатни шезлонги. Нито дума за историческото ни наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads