Реклама / Ads
5| 5005 |24.04.2020 НОВИНИ

Туристически трусовe: Оператори искат оставката на Николина Ангелкова

.
Туристически сътресения. Огромни загуби в бранша у нас се предвиждат заради епидемията от коронавирус. Българският туризъм може би ще загуби 250 милиона лева от началото до края на извънредното положение.
 

Според туроператорите ресорното министерство не е направило достатъчно, за да гарантира оцеляването на бранша в страната. Това твърдят от Асоциацията на българските туроператори, които настояват за оставката на министър Николина Ангелкова.

 

“Не е вярно, че работя срещу бранша и организациите, разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите в момента. Състоянието е много тежко, той беше първият засегнат и буквално в момента не функционира. Тези две асоциации представляват част от туроператорите в страната. Секторът обхваща не само тях, но и ресторантьори, хотелиери и други", коментира пред Нова телевизия Ангелкова.

 

Според туроператорите обаче липсва стратегия за работа в извънредното положение и диалог в отрасъла. Мерките са неадекватни, а последният спасителен кораб е отплавал, смятат от асоциацията.

 

“Няма как за едни хора, които искат на всяка цената тези мерки да работят, да отговаряме само на техните искания. Много е важно да се намери този баланс. Нека не гледаме на туризма като сектор, който е встрани. Той е част от българската икономика и е най-засегнатият сектор. Мерките на правителството касаят и него, включително възможности за безлихвени заеми", обясни Ангелкова.

 

“С предприетите към момента „псевдо” мерки, а именно отлагане на възстановяване на платените суми от клиентите с един месец след изтичане на извънредното положение - не става. Към момента сме изчерпали всички останали комуникационни подходи, затова искаме оставката на министър Ангелкова”, заяви обаче Даниела Стоева – председател на АБТТА.

 

Асоциациите са категорични - диалог липсва.

 

По думите на министър Ангелкова предстои да се изготвят грантова схема за средните и малки предприятия. От тези нови мерки ще могат да се възползват ресторантьори, хотелиери, туроператори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7266 |16.04.2020 Туроператори и хотелиери искат Борисов да уволни Ангелкова . 5| 4312 |14.04.2020 Бъдеще обвито в мъгла: Какво ще се случи с туристическия сезон у нас? . 5| 3648 |08.04.2020 Омбудсманът призова мобилните оператори да не „режат“ абонатите си в периода на пандемията . 6| 5584 |13.03.2020 Туристическия бранш: Очакват ни масови фалити, безработица и провал на летния сезон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads