Реклама / Ads
5| 4315 |14.04.2020 НОВИНИ

Бъдеще обвито в мъгла: Какво ще се случи с туристическия сезон у нас?

.
Страх за бъдещето на туризма у нас заради епидемията от COVID-19. Хора от бранша се притесняват от продължителна криза в сектора.
 

Над 300 000 души са директно заетите в туристическия сектор у нас, а заедно с тиловите фирми става дума за близо половин милион души. Отсега е ясно, че тези хора ще са най-засегнати от кризата с коронавируса. Още в началото на март спадът в сектора е близо 75%.

 

Експертите са категорични - най-големият проблем е несигурността и елемента на неизвестност. Не е ясно кога ще може да се мисли за стартирането на реален туристически сезон. Бизнесът очаква той да стартира в началото на юни, защото към момента са отменени ранни записвания.

 

“Най-големият проблем ще стане, ако тази криза продължи и ние не успеем да влезем в активен сезон”, заяви пред БНТ Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

 

Кризата може да доведе до загуба на екскурзоводи и аниматори, което ще се окаже от съществено значение за качеството на предлаганата услуга.

 

Ако въобще има туристически сезон, може да няма кадри за него, категорични са от Българската асоциация на пицарите.

 

“Може би по-организираните държави ще имат по-големи щети, но по-бързо ще се съвземат, защото техните мащаби са по-големи, когато ти живееш ден за ден и разчиташ на месечната си заплата, много трудно ще преодолееш такава трудност да нямаш месец-два приходи”, обясни Анатоли Колев от асоциацията.


За възстановяване на туризма у нас може да се мисли някъде след началото на второто полугодие, и това е оптимистичният вариант.

 

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че усилията са насочени към стартиране на летния сезон през юли и август.

 

Експерти в министерството разработват кризисна рекламна стратегия. Също така има и примерна схема за ваучери за туризъм, насочени към вътрешния пазар. Ако отпадне концесионното възнаграждение, може да има безплатни чадъри и шезлонги

 

Според Ангелкова в момента секторът не работи, като близо 1 млн. души губят работните си места в световен мащаб, у нас има над 70 000 безработни, 23.7% от тях са в сектор „Ресторантьорство и хотелиерството“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3721 |22.03.2020 Калоян Паргов: Страхът от неясното бъдеще измества ужаса от заразата . 1| 4039 |08.03.2020 Катя Николова: Жените имаме памет за постиженията от миналото, но действаме в настоящето с мисъл за бъдещето . 0| 3919 |24.02.2020 Петър Витанов: Система от собствени ресурси е бъдещето на ЕС . 0| 4437 |08.02.2020 Илияна Йотова: Да започнем разговор за нашето общо бъдеще, а не да се самоизяждаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads