Реклама / Ads

 

14| 5574 |10.08.2021 НОВИНИ

Татяна Дончева: Трифонов и неговата формация ни изправиха пред парламентарна главоблъсканица

.
Татяна Дончева Източник: стопкадър, bTV
Слави Трифонов и неговата формация ни изправиха пред парламентарна главоблъсканица. Това каза в предаването „Лице в лице“ Татяна Дончева от „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

„Изходът от настоящата ситуация е да се направи едно техническо правителство до другата пролет, в което да влязат всички без ГЕРБ и ДПС със сериозно участие на министри от служебното правителство, особено на тези, които се ползват с обществено доверие, но не целия служебен кабинет, защото не целият е добър“, смята тя.

 

По думите й за „Изправи се БГ, ние идваме” няма проблем с чий мандат ще бъде предложен кабинетът, проблемът е по-скоро между „Демократична България“ и БСП.

 

„Чисто формално, юридически има издаден указ на президента, обнародван в Държавен вестник, който е внесен в парламента. Ясно е, че „Има такъв народ“ не са реализирали мандата и че вместо като едни нормални хора да признаят – Не сме реализирали мандата, те сега ще ни вкарат в парламентарна главоблъсканица в името на това да се гласува ли, да не се ли гласува, кое да се гласува, кое да не се гласува”, допълни Дончева.

 

Според нея тази процедура трябва да бъде довършена с гласуване и без гласуване.

 

„Аз не съм сигурна в това каква теза е правилна, когато президентът, след като е сезиран от кандидата, но е издал вече указа, какво той може да направи със своя указ. Но ми се струва много категорично по конституционната уредба и по решенията на Конституционния съд, че по кандидатурата за министър-председател, след като кандидатът е депозирал състава и структурата, може да пипа само президентът и че не може без гласуване.“

 

„Спори се за това трябва ли да се гласува – и ако трябва да се гласува какъв е проблемът – вкарвате кандидата за министър-председател, гласуваме, приключва гласуването. Ако гласуването е в отговор на неговата воля, че той не иска по някакви негови причини да упражнява функцията, ние ще гласуваме. Ако случайно някой реши да му направи напук и да го избере, той ще си връчи оставката“, добави Дончева.

 

„Никой не е казал кога ще се връчи втори мандат и кога ще приключи процедурата. Няма конституционни срокове“, допълни тя.

 

„Слави Трифонов и неговата формация ни изправиха дори в този прост момент пред ситуация, която не съществува в досегашната 30-годишна практика на прилагане на Конституцията. Факт е, че ИТН не се справиха с реализиране на мандата, но в тези случаи има много хора и формации, които не са се справили. Конституционната процедури предвижда кандидатът за министър-председател да действа през президента и когато той връчи на президента състава на правителството и структурата, той попълва и две декларации и оттам нататък ходът е на президента“.

 

„Едната декларация е, че отговаря на условията, другата е, че ще реализира мандата“, уточни Дончева.

 

„Никой насила няма никого да прави министър-председател, но въз основа на всички тези документи президентът е издал указ, обнародван в Държавен вестник, и е възложил на парламента да извърши избора. Това не е така по отношение на структурата и състава на правителството“, допълни Дончева и поясни, че кандидатът за министър-председател може да представи пред парламента съвсем различен състав и структура на правителство от този, който е дал на президента.

 

„Там той има свободата да оперира и да каже на парламента – не ви представям състав и структура, и в този случай ще се счита, че мандатът е недовършен и по този въпрос, след като той не представи състав и структура, парламентът няма върху какво да гласува. Но не така стои въпросът със самия министър-председател. Не знам как те смятат да решат въпроса със съществуващия обнародван в държавен вестник указ. Това не е някакъв партиен форум, на който да разсъждаваме подала ли е Корнелия Нинова оставка, можела ли е да си оттегли оставката или не.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 5830 |10.08.2021 Бабикян: Не може Трифонов да оттегля кабинет, вносителят е президентът . 77| 5037 |10.08.2021 Слави Трифонов: Ние утре изобщо няма да предлагаме кабинета за гласуване . 6| 4865 |10.08.2021 Пророчеството изпълнено: Трифонов, 2015 г.: Да взема да направя една партия. Не ви ли изглежда нелепо? . 5| 4083 |10.08.2021 Дончева: Моето впечатление е, че Трифонов предава на сценаристите заповеди, които не подлежат на корекции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ