Реклама / Ads
3| 3408 |21.10.2021 НОВИНИ

Теч на документи разкрива натиск върху ООН за подмяна в данните за климата

.
Изтичане на документи, предоставени на Би Би Си благодарение на британския клон на „Грийнпийс“, показва как редица държави се опитват да повлияят на ООН по отношение на значим научен доклад за мерки за борба срещу климатичните изменения.
 

Саудитска Арабия, Япония и Австралия са сред страните, които искат ООН да омаловажи необходимостта за действие срещу климатичните промени и замяната на изкопаемите горива. Документите също така показват, че някои богати нации поставят под въпрос плащането на по-бедни страни, за да преминават към зелени технологии.

 

Това е част от информацията, до която журналисти от Би Би Си са получили достъп. Разкритието идва дни преди годишната Международна конференция на ООН за климата. Форумът започва на 31 октомври в Глазгоу.

 

Изтеклите документи се състоят от повече от 32 000 предложения за промени, направени от правителства, компании и други заинтересовани страни до екипа от учени, съставящ доклада на ООН, предназначен да събере най-добрите научнообосновани идеи за това как светът да се справи с изменението на климата.

 

Саудитска Арабия например предлага фрази като „необходимостта от бързи действия за намаляване на използването на изкопаемите горива“ да бъдат премахнати от доклада. Австралия пък отхвърля заключението, че затварянето на въглищните електроцентрали е необходимо, въпреки че прекратяването на използването на въглища е една от заявените цели на конференцията COP26, която ще се проведе през ноември в Глазгоу.

 

Бразилия и Аржентина, които са най-големите производители на говеждо месо и фуражни култури в света, категорично оспорват доказателствата в доклада, че намаляването на консумацията на месо е необходимо за намаляване на емисиите на парникови газове.

 

Коментари на Швейцария са насочени срещу идеята развиващите се страни получат финансова подкрепа от богатите държави, за да постигнат целите за намаляване на вредните емисии.

 

Редица предимно източноевропейски страни твърдят, че докладът трябва да бъде по-позитивен относно ролята, която ядрената енергия може да играе за постигане на целите на ООН по климата. Индия отива още по-далеч, като твърди, че „почти всички глави на документа съдържат пристрастия срещу ядрената енергия“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 12951 |11.10.2021 Елена Йончева: Днес сме свидетели как част от строителния бранш се използва за политически натиск и изнудване . 0| 3140 |10.10.2021 Облаците ще ни ”натискат”, дъждът няма да спре над Западна България . 4| 4141 |08.10.2021 Шефът на статистическата служба в Скопие: Не е имало натиск върху българи. Това са глупости . 2| 3849 |08.10.2021 Pandora Papers: Държавите започнаха разследвания. Изплувалите лица - под натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads