Реклама / Ads
4| 4145 |08.10.2021 НОВИНИ

Шефът на статистическата служба в Скопие: Не е имало натиск върху българи. Това са глупости

.
Натиск върху самоопределящите се като българи граждани в Република Северна Македония по време на преброяването не е имало. Това са абсолютни измислици, заяви директорът на Държавната статистическа служба (ДСС) на Република Северна Македония Апостол Симовски пред македонското издание “МКД”.
 

Думите на Симовски идват след твърденията от страна на Културния център “Иван Михайлов” от Битоля, че българите в западната ни съседка са били притеснявани от преброители, инструктори и други. 

 

Това е поредната брънка в напрежението между София и Скопие. България наложи вето върху преговорната рамка за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз и на практика попречи на най-важния приоритет на блока - разширяване на влиянието в региона Западни Балкани. Процесът бе стопиран и за Албания, тъй като преговорите вървят паралелно. Опитите да се разрешат възникналите между София и Скопие спорове продължават. Това бе и тема в срещата на върха между лидерите от страните в ЕС и държавите от Западните Балкани, която се проведе на 6-ти октомври в Словения. Надеждите са, че конфликтът ще се разреши до края на тази година. Междувременно се засилва и натискът върху България да даде зелена светлина за евроинтеграцията на Скопие. 

 

Основният проблем според София е неизпълнението на подписания през 2017 г. Договор за добросъседство. Освен това се счита, че самоопределящите се като българи в РСМ са обект на репресии. Критици в Брюксел, а и у нас обаче посочват, че България не е артикулирала добре проблемите си със Скопие и в този смисъл е останала неразбрана от своите европейски партньори.

 

“Невъзможно е това, което Центърът твърди. Преброителите нямаха право да влияят, а гражданите имаха право да видят написаното. Преброителят трябваше да ги преброи, така както са посочили. Това са абсолютни глупости”, посочи пред македонското издание директорът на Държавната статистическа служба в РСМ. 

 

Симовски отхвърля и твърденията, че от лицата, декларирали се като българи, са поискани доказателства, например български документи, паспорт и други подобни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3447 |06.10.2021 Евакуираха екипажа на „Вера Су“. Шефът на „Морска администрация“ поема кораба . 3| 7672 |04.10.2021 Огнян Стефанов: За 12 г. получаваш пълната възможност да овладееш служба като ДАНС . 2| 4737 |04.10.2021 Шефът на ББР: Банката е плащала 5-6 пъти над пазарната цена за услуга, свързана с медиите . 10| 7676 |30.09.2021 Хаджигенов: Каскет, чуваш ли ме? Ексшефът на ДАТО е съучастник в незаконните подслушвания. Защо Емил Тонев е шеф на НСО?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads