Реклама / Ads
28| 5496 |12.07.2020 НОВИНИ

Тежкото меле на АМ ”Тракия” - заради стара и ръждясала мантинела

.
Източник: БНР
Стара и ръждясала мантинела е причина за тежкия инцидент на АМ “Тракия”, при който загинаха петима души, а още пет бяха ранени. Сред пострадалите има и дете на 2 години и половина, което е в тежко състояние.
 

Според Европейския център за транспортни политики еластичната ограда, която разделя пътя, не е отговаряла на действащия норматив.

 

Това става ясно от официално становище от центъра, което бе разпространено по повод тежката катастрофа.

 

Припомняме, че тя стана в следобедните часове на днешния ден в района на Стара Загора. Шофьорът на тежкотоварен камион с турска регистрация е загубил контрол над превозното средство, скъсал е мантинелата и е помлял автомобилите, движещи се в насрещното платно. Вследствие на тежкия инцидент са загинали петима души, като сред тях е и водачът на ТИР-а.

 

Те припомнят, че съгласно действащия закон за пътищата в Република България отговорността за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е само и единствено на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В същото време еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е преминал ТИР-ът е била стара и ръждясала и изобщо не е отговаряла на действащия норматив.

 

От Центъра припомнят, че неотдавна под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са били предприети действия за нормативна промяна в наредбите, регламентиращи именно обследването и обезопасяването на т. нар. Черни токи, както и на стандартите за поставяне на еластични огради (мантинели), но в тези работни групи участие вземат предимно силно зависими и лобистки кръгове, които все още определят политиките в сферата на пътната безопасност. Ето защо от Европейския център за транспортни политики настояват дейността по реформиране на нормативната рамка да бъде изцяло в ръцете на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4513 |12.07.2020 Мелето на АМ ”Тракия” - петима загинали. Има ранено и малко дете . 0| 4113 |06.07.2020 ТИР се запали на магистрала ”Тракия” . 26| 5336 |20.06.2020 Борисов към работници на АМ ”Тракия”: Как сте, лъвчета . 2| 4924 |26.05.2020 С опасност за живота е една от пострадалите при мелето в село Дебръщица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads