Реклама / Ads
5| 4007 |15.11.2019 НОВИНИ

Теменужка Петкова: България е готова да се справи с всяка криза

.
По газовата връзка с Гърция има не само ентусиазъм, но и много работа. Това каза в предаването ”Лице в лице” по БТВ енергийният министър Теменужка Петкова
 

Преди дни приключи археологията и започна строеж на газовото траси. Извършват се изкопни работи, доставени са тръби и се работи много активно.

 

Този проект е изключително важен за енергийната ни диверсификация. Той ще ни даде една сигурност и алтернатива на доставките на газ. Сроковете са ясно определени и всички са запознати с тях. Строители и доставчците знаят важността на този проект и съм сигурна, че ще успеем да спазим поставените срокове.

 

По указания на Министерството на енергетиката всички държавни дружества и фирми са резервирали максимално възможнитне запаси от горива в навечерието на зимния период, увери министър Петкова.

 

Що се отнася до газопровода от Гърция, по него вече усилено се работи, след като са били завършени археологическите разкопки. Южният газов коридор ще осигури така лелеяната диверсификация и ще гарантира енергийната сигурност на страната.

 

Фактът, че „Булгаргаз” за първи път предлага да бъде намалена цената на синьото гориво подсказва, че вече събираме плодовете на реалната диверсификация: след като на конкурентни цени са внесени 400 млн. куб. м втечнен газ от САЩ, цената на природния газ за потребителите може да бъде намалена, съобщи Т. Петкова.

 

Друг позитивен факт е договорът с Азербайджан за 1 милиад куб. м газ, което представлява близо 30 % от годишните нужди на страната ни. Притокът на газ от Азербайджан трябва да бъде осигурен към октомври 2020 г., увери министър Петкова.

 

С всички тези проекти България вече е готова "да се справи с всяка една криза", категорична бе тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5680 |15.11.2019 Доц. д-р Момчил Дойчев: Руската база край Ниш представлява заплаха за България и НАТО . 2| 4356 |15.11.2019 Петър Витанов запозна колегите си в Брюксел с нередностите на местния вот в България . 0| 3925 |15.11.2019 Евростат: Енергийните цени забавиха хода на годишната инфлация, България е осма . 30| 5490 |14.11.2019 Плевнелиев: В България се вижда хибридната война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads