Реклама / Ads
1| 4039 |24.10.2023 НОВИНИ

Терористът от Брюксел - обвинен в опит за убийство, хванат с наркотици, избягал от затвор в Тунис

.
Терористът от Брюксел, който уби двама шведи и рани още един при нападение миналия понеделник, е беглец от затвор в Тунис. Белгийските прокурори твърдят, че Абдесалем Ласуед е бил осъден на 26 години затвор през 2005 г. за престъпления, включително опит за убийство, предават от BBC. 
 

Прокурорът не спомена защо Ласуед е бил вкаран в затвора, но белгийските медии съобщават, че той е бил в затвора за два опита за убийство.


Стана ясно също, че Ласуед е излежал двегодишна присъда затвор в Швеция за трафик на наркотици. Според шведските медии той е бил арестуван в Малмьо за притежание на 100 г (3,5 унции) кокаин.


Ласуед е избягал през 2011 г. и с малка лодка е пристигнал нелегално в Италия, откъдето в крайна сметка потегля за Белгия и именно там подава молба за убежище, която е отхвърлена. Тогава изпада от радара и продължава да живее нелегално в Брюксел. Нападателят е подал молби за убежище в Норвегия, Швеция, Белгия и Италия.


През 2016 г. италианските разузнавателни служби го идентифицират като радикализиран субект и започват да го следят.


Тунизийските власти са поискали от Белгия да върне Ласуед у дома през август 2022 г. Искането за екстрадицията му обаче не е било обработено. Прокурорът в Брюксел Тим Де Волф обвини липсата на персонал в службата за случилото се. Според него досието за екстрадиране е получено през септември миналата година и вероятно е било забравено в шкаф с файлове.


Белгийският министър на правосъдието Винсент ван Куикенборн подаде оставка в петък заради това, което той нарече "монументална и неприемлива грешка с драматични последици".


Вечерта на понеделник, 16 октомври, Ласуед, 45-годишен мъж от Тунис, започна да стреля по минувачи с автомат в центъра на Брюксел.


След това той подгони хора в коридора на жилищна сграда, където застреля и уби двама шведски футболни фенове и рани трети. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.


След продължило часове издирване стрелецът беше проследен в кафене близо до дома си в Скарбек, северен Брюксел, във вторник сутринта, където бе застрелян от полицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4318 |24.10.2023 Русия отново прати дронове по Украйна . 1| 3884 |24.10.2023 Членството в Шенген: Денков на посещение във Виена заради ветото на Австрия . 1| 3792 |24.10.2023 Близо 600 случая на COVID-19 у нас за денонощие . 1| 3825 |24.10.2023 “Хамас” освободи още две жени. Съпрузите им остават в плен на групировката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads