Реклама / Ads
8| 4869 |30.08.2021 НОВИНИ

ТЕЦ-ът на Доган продължава да се радва на многомилионни приходи

.
ТЕЦ "Варна"
За първите 7 месеца от тази година ТЕЦ “Варна”, в който почетният председател на ДПС Ахмед Доган е мажоритарен собственик, е отчела многомилионни приходи и продължава да се радва на плащанията за така наречения “студен резерв”. Това се случва въпреки уверенията, че централата на Доган занапред няма да получава огромни средства. Оказва се, че парите са продължили да текат в “правилната посока”.
 

Това стана ясно преди дни, когато депутатът от “Демократична България” публикува във Facebook писмен отговор на служебния енергиен министър Андрей Живков по темата. Оказва се, че и в момента при служебното правителство на Стефан Янев Доган се радва на приходите от услугите за балансиране на електроенергийната система. 

 

Само от началото на 2021 г.  до края на юли централата на Доган е взела 12.430 млн. лв. за "балансираща енергия", за "резерв първично регулиране" и за "резерв вторично регулиране", като първичното и вторичното регулиране биват "автоматично" и "ръчно".  За миналата година към ТЕЦ-ът на Доган са отишли близо 21 милиона лева. 

 

Още през юли "Капитал" откри, че от средата на май, когато служебното правителство встъпи в длъжност, Електроенергийният системен оператор, в чието ръководство са кадри на ГЕРБ и ДПС, е започнал да плаща огромни суми на няколко ТЕЦ-а, които до голяма степен дублират спрения през миналата година студен резерв, припомнят от в. “Сега”. 

 

През 2020 г.  ТЕЦ Варна е получавала плащания за "студен резерв" от 1 януари до 31 юли по договор след проведена тръжна процедура, а след това централата е работила само за свободния пазар, в т.ч. е предоставяла допълнителни услуги и балансираща енергия, обяснява министър Живков в отговора си до депутатите. И  посочва, че през цялата 2020 г. тецът е произвел 170.7 хиляди МВтч електроенергия, а само за първите седем месеца на 2021 г -  469 хиляди МВтч.  Което означава, че напоследък предприятието здраво се е разработило. 

 

В отговора си министър Живков посочва, че и преди за студения резерв, и сега за новите услуги за балансиране на мрежата държавният оператор ЕСО прави прозрачни тръжни процедури, като публикува резултатите. Да, наистина на сайта на ЕСО има информация за търговете, но в нея не са посочени участниците в тях, вместо това има само номера на оферти. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 14613 |25.08.2021 Илиян Василев: ИТН продължават да се самоубиват бавно, но необратимо . 24| 45411 |25.08.2021 Гамизов: Срещу какво ГЕРБ и Борисов превърнаха България в нещо между ислямска диктатура на Ердоган и путинизиран руски зверилник? . 6| 7254 |23.08.2021 Съветник на Рашков: Ердоган държи ключа за вратата на мигрантските потоци към Гърция и България . 3| 3091 |18.08.2021 Консултациите продължават: ”Демократична България” се срещна с президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads