Реклама / Ads
6| 2357 |05.07.2024 НОВИНИ

"The Guardian": Орбан планира да се срещне с Путин в Москва, ЕС е ядосан

.
Виктор Орбан и Владимир Путин
Виктор Орбан ще пътува до Москва в петък за разговори с Владимир Путин, съобщиха източници, дни след като унгарският премиер направи първото си посещение в Украйна след началото на пълномащабната инвазия на Русия в страната.
 

Два източника от Будапеща съобщиха на "The Guardian" за пътуването, като заявиха, че то е планирано като част от пакета с посещението в Украйна, след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС тази седмица.





Високопоставен източник от ЕС потвърди, че е бил уведомен за планираното посещение, което вероятно ще предизвика ярост в Брюксел.

 

До момента няма официално потвърждение за пътуването нито от Будапеща, нито от Москва, а говорителите на унгарското правителство не отговориха на молбите за коментар. По-късно през деня Орбан трябва да участва в среща на върха на тюркските държави в Азербайджан.

 

В очевидна препратка към планираното посещение председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Х в четвъртък вечерта: "Ротационното председателство на ЕС няма мандат да се ангажира с Русия от името на ЕС. Европейският съвет е категоричен: Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Никакви дискусии за Украйна не могат да се проведат без Украйна".

 

Орбан, широко смятан за най-проруския лидер в ЕС, се опитва да се представи като "промирен" политик, но често повтаря руските тези за войната. Той също така многократно е поддържал подкрепата на ЕС за Украйна, за разочарование на много други европейски лидери.

 

"Екипът на Орбан планираше пътуването до Москва, преди той да се срещне с [Володимир] Зеленски", заяви източник, близък до унгарското правителство. "Той се опитва да бъде посредник между Русия и Украйна. И след разговора му с украинския президент тази среща има смисъл".





Пътуването до Москва вероятно ще предизвика още по-голямо безпокойство в Брюксел и в другите държави членки, където мнозина вече са ужасени, че лидер, който според тях е направил всичко, за да подкопае европейското единство и върховенството на закона през последните години, сега е основният представител на блока за следващите шест месеца.

 

Унгарският лидер поддържа връзки с десни групировки по целия свят и отдавна предлага Унгария да изиграе роля за постигането на мир в Украйна, но в повечето случаи е пренебрегван.

 

Въпреки това, с изборите във Франция по-късно тази седмица и възможното завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ, Орбан може да усети, че геополитическите ветрове се променят. "От самото начало имахме амбиции за посредническа роля", казва източникът.

 

В Киев Орбан лансира идеята за бързо прекратяване на огъня, което може да ускори мирните преговори - предложение, което Зеленски не коментира.

 

"Целта на унгарското председателство е да допринесе за решаването на предизвикателствата пред Европейския съюз. Ето защо първото ми пътуване беше в Киев", написа Орбан във Facebook.

 

За последен път унгарският лидер посети Русия през септември 2022 г., за да присъства на погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачов, но по този повод не се срещна с Путин.

 

Единственият друг лидер на държава от ЕС, посетил Москва след нахлуването в Украйна, е австрийският канцлер Карл Нехамер, който пътува дотам през април 2022 г., седмици след началото на инвазията.





Оттогава Путин до голяма степен е избягван от западните лидери, с изключение на Орбан, който пътува до Шанхай, за да се срещне с руския президент през октомври миналата година.

 

Външният министър на Орбан, Петер Сиярто, който е награден с медал от руското правителство, е чест посетител на Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2301 |05.07.2024 Евростат: България е първа по поскъпване на жилищата в ЕС . 1| 2362 |05.07.2024 Риши Сунак подаде оставка. Бившият британски премиер се оттегля и като лидер на консерваторите /видео/ . 3| 2442 |05.07.2024 Марков твърди, че Ивелин заключил депутати в хангар, самопровъзгласилият се "полковник" ходил да ги освобождава . 1| 2266 |05.07.2024 Стрелбата в "Модерно предградие": Открити са 4 пистолета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads