Реклама / Ads
0| 9910 |02.04.2022 НОВИНИ

The New York Times: САЩ транспортират съветски танкове в Украйна

.
Съединените американски щати работят със съюзниците за прехвърлянето на съветски танкове в Украйна, които да помогнат за укрепването на отбраната на страната в Източен Донбас. Информацията бе съобщена от служител на администрацията на Белия дом, цитиран от The New York Times.
 

Решението на Вашингтон да действа като посредник, за да помогне за прехвърлянето на танкове съветско производство, които украинските войски знаят как да използват, идва в отговор на искането от страна на украинския президент Володимир Зеленски. Това е първият път във войната, когато Съединените щати помагат за прехвърлянето на съветски танкове.

 

Според източника на NYT прехвърлянията ще започнат скоро, но не е ясно какъв е броят на танковете, които ще бъдат изпратени или пък от кои страни ще дойдат. Те ще позволят на Украйна да нанася артилерийски удари на далечни разстояния по руски цели в Донбас.

Пристигането на танковете може да бъде още един сигнал за нова фаза във войната, която продължава вече пета седмица. По-рано тази седмица руски официални лица посочиха, че пренасочват усилията си към Източна Украйна, където подкрепяните от Русия сепаратисти се бият с украински войници от 2014 г.

 

Президентът Володимир Зеленски призова съюзниците от НАТО да осигурят танкове и самолети за Украйна, които да подпомогнат отбранителните способности на страната. Държавният глава нееднократно е изразявал разочарованието си от забавените действия на Запада по този въпрос. 

 

Служители на Пентагона побързаха да посочат, че придвижването на Русия към Донбас и далече от превземането на Киев, столицата, може да е необходимост за Москва, след като руските сили спряха в централната част на страната.

 

В сряда служители на администрацията на Байдън, позовавайки се на разсекретено американско разузнаване, заявиха, че руският президент Владимир Путин е бил дезинформиран от своите съветници относно проблемите на руските военни в Украйна. Разузнаването, казаха американски служители, също показва нарастващо напрежение между Путин и неговия министър на отбраната Сергей Шойгу, който някога е бил сред най-доверените членове на вътрешния кръг на Кремъл.

Руските официални лица оспориха твърденията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3722 |30.03.2022 The Moscow Times: Над 7000 руски военнослужещи са отказали да воюват срещу Украйна . 0| 3682 |29.03.2022 Financial Times: Русия вече не изисква „денацификация” на Украйна по време на преговорите . 0| 3144 |29.03.2022 The New York Times: Nokia помага на Кремъл да шпионира критиците на Путин . 0| 4191 |10.03.2022 New York Post: Заради порой смъртни заплахи извънбрачна дъщеря на Путин изчезна напълно от интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads