Реклама / Ads
1| 3624 |18.06.2021 НОВИНИ

The Washington Post: България и Северна Македония търсят начини за изглаждане на спора за ЕС

.
Зоран Заев и Стефан Янев
The Washington Post посвещава статия на обтегнатите отношения между Република България и Република Северна Македония и на опита на Зоран Заев да разреши проблема в своя полза.
 

Предлагаме на Вашето внимание публикацията:

 

Дни преди срещата на върха на Европейския съюз, която може да разчисти пътя на страната му да започне преговори за присъединяване с блока, министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев посети съседна България, за да се опита да уреди спор, който може да провали проекта.

 

Досега членката на ЕС България не е склонна да отмени своето вето върху започването на дълго отлаганите преговори поради спорове за историята и езика на малката си съседка.

 

Но след среща със Заев в четвъртък служебният министър-председател Стефан Янев заяви, че има възможности за работа по нерешени въпроси.

 

„Нашата цел е да създадем благоприятна среда на доверие, приятелство, откровен разговор и открит диалог, който да помогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения“, каза Янев.

 

Делегацията на Северна Македония „дойде с конкретни решения, които ще обсъдим днес и през следващите дни“, добави Янев.

 

Заев призова българския народ за „братска подкрепа, защото дължим това на младите и бъдещите поколения, както и на настоящите“.

 

„Вярвам, че ще намерим решенията“, каза Заев и добави, че „на първо място, трябва да изчистим проблемите помежду си, за да не оставяме нерешени проблеми в европейското семейство“.

 

Позицията на България по отношение на Северна Македония беше подкрепена от всички политически партии на страната в парламента и сегашното временно правителство няма правомощия да я промени. Но това може да подготви евентуални законодателни промени, които да бъдат одобрени от новия парламент, който ще бъде избран на 11 юли.

 

България иска балканският си съсед официално да признае, че нейният език има български корени и да изкорени антибългарската реторика. Скопие казва, че неговата идентичност и език не са предмет за обсъждане.

 

Създадена е комисия от историци от двете страни за разрешаване на конфликта, но засега не се успява да се стигне до взаимно разбирателство.

 

Янев добави нов обрат към спора в четвъртък, като каза, че докато историците имат важно място и отговорности в работата на тази комисия, в края на краищата това е отговорност на политиците.

 

България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., активно подкрепя пускането на Северна Македония и други пет страни от Западните Балкани в 27-членния блок, което може да помогне за подобряване на жизнения стандарт и да изолира региона от влиянието на Русия и Китай.

 

Превод и редакция от The Washington Post: Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3233 |18.06.2021 Златни медали за България в спортното катерене за юноши и девойки . 0| 3130 |18.06.2021 България с достъп до шенгенските досиета от юли . 26| 7011 |18.06.2021 Politico: След срещата Байдън-Путин България ще продължи ли да бъде част от европейския полигон за руските шпиони? . 2| 3479 |17.06.2021 България представя плана си за възстановяване в ЕК през юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads