Реклама / Ads
0| 2315 |27.04.2023 НОВИНИ

Тристранката не постигна съгласие за Бюджет 2023

.
Тристранката не постигна съгласие по нито един от разглежданите бюджети Източник: БГНЕС
Тристранният съвет не успя да постигне съгласие по държавния бюджет и бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване (ДОО).

"Бяха обсъдени най-важните закони, които имат отношение към 2023 г.  - ДОО, бюджета на НЗОК и държавния бюджет. Имаше общ подход - всички приходи и разходи са планирани на база действащото към този момент законодателство, без въвеждането на политики.

 

Те представляват моментна снимка в рамките на държавата в резултат на действия от миналата година, които имат изражения върху финансите към този момент", заяви социалният министър Лазар Лазаров след края на заседанието.

 
НСТС не постигна съгласие по нито един проект. В изказаните предложения и мнения, от страна на социалните партньори, се съдържаха предложения, свързани с промяна на параметри и провеждане на една или друга политика.

 

Ние, от страна на служебното правителство, отговаряме, че това трябва да бъде направено от редовно правителство и управляващо мнозинстов, изтъкна още социалният министър на брифинг в Министерския съвет.

 

По думите му в ДОО се предлага осъвременяване на пенсиите с 12%. Средната пенсия ще бъде вдигната с 16,7%. Предвидените ръстове на пенсиите изпреварва прогнозираните равнища на инфлацията, посочи още социалният министър. Той увери, че няма замразяване на социални плащания.

 

КНСБ призоваха депутатите да чуят гражданите за политика по доходите. Те изразиха мотивите си да не подкрепят проектите, като заявиха, че бюджетите не са достатъчно амбициозни.

 

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проекта за бюджет на НЗОК за 2023 г. Проектът беше подкрепен от синдикалните организации, но част от работодателските организации не изразиха подкрепата си на извънредно заседание.

 

За първична извънболнична медицинска помощ се предвиждат близо 445 млн.лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ – 447 млн. лв., за дентална помощ – 265 млн. лв., за  болнична помощ – 3 269 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 175 млн. лв., за лекарства, медицински изделия и диетични храни – 1 692 млн. лв. и др. , каза и.д. управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.

 

За тази година увеличението на средствата в бюджета е близо 900 млн.лв, посочи още тя. В приходната част има ръстове, съобразени с повишената минимална работна заплата и с повишените праговете за осигуряване. В разходната част най-голямо е увеличението в здравноосигурителните плащания - над 6 млрд.лв., което е с 821 млн повече, каза още Пенкова.  

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2401 |27.04.2023 Тристранката обсъждат проекта на Бюджет 2023 . 1| 8783 |30.03.2023 Платформата за онлайн магазини NEXT BASKET постигна 100% резултат на Google PageSpeed Insights . 1| 2815 |21.03.2023 Тристранката реши: Вдигат двойно командировъчните . 0| 2727 |09.03.2023 Еврокомисар Симсон: ЕС постигна невиждана промяна на общия енергиен пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads