Реклама / Ads
1| 2996 |21.03.2023 НОВИНИ

Тристранката реши: Вдигат двойно командировъчните

.
Източник: личен архив
„Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие за промените в Наредбата за командировките в страната и Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина“.
 

Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след днешното заседание на НСТС. Измененията бяха подкрепени от национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.

 

„Промените предвиждат увеличаване на минималния размер на дневните пари при командировка в България от 20 на 40 лв. Този размер не е променян от 2008 г., а двойното увеличение изпреварва натрупаната в този период 60% инфлация“, обясни министър Лазар Лазаров.

 

„Промените отчитат спецификите в икономическото и социалното развитие на страната, а от друга страна са в съответствие с финансовите възможности на предприятията“, добави той.

 

Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат в размер до 200 на сто от нормативно определения минимум или 80 лв. по преценка на командироващия или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

 

С промените в наредбата се намалява и административната тежест за предприятията. Те ще могат да издават заповедта за командироване електронно.

 

Премахва се и задължителното изискване за нейното подпечатване, което създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване.

 

Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани. Новите разпоредби създават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разходи при ползване на личен автомобил от командирования.

 

„С измененията в Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина се повишават размерите на дневните пари, които се предоставят на командированите работници и служители, като се отчитат спецификите на отделните държави“, обясни вицепремиерът Лазар Лазаров, цитиран от БГНЕС. 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3471 |10.03.2023 Вдигат дневните пари за командировка от 20 на 40 лв. . 34| 3692 |07.03.2023 Общинската комисия реши: Паметникът на съветската армия да бъде преместен . 3| 3107 |21.02.2023 Омбудсманът Д. Ковачева: Мобилните оператори нямат основание да вдигат цените . 0| 3243 |25.01.2023 НС реши: Въвежда се задържителна медиация при някои съдебни дела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads