Реклама / Ads
30| 5307 |28.05.2015 НОВИНИ

А. Тодоров за Фрог: Как да накараме ромите да спазват закони на общество, от което са отхвърлени

.
В Гърмен нещата няма да се решат с полицейско присъствие, смята Антоний Тодоров
Събитията в Гърмен са един възел, който издава общото състояние на нашето общество, такова каквото е то сега. Там са замесени различни фактори. От една страна социалното неравенство и маргинализацията на българското общество, от друга – факторът на политическите конфликти между висшите партии и борба за надмощие, коментира сблъсъците в Гърмен пред Фрог нюз политологът Антоний Тодоров.
 
От страна на националистите има борба между „Атака” и Националния фронт за спасение на България, както и на ДПС и вътрешни фракции. Всеки гледа да извлече дивидент на гърба на хората. Защото в Гърмен, както се разбира, всички са недоволни. Нещата едва ли ще се решат с полицейско присъствие, смята Тодоров. То, разбира се, е нужно, за да може да бъде запазен елементарният ред и да не се позволява на който и да било да го нарушава, но не това е голямото решение.

Страхувам се от този конфликт да не произтекат събития, свързани с етническия мир в България. Ако някой реши да разпалва страсти, вече видяхме в Катуница, например, че това ще бъде контрапродуктивно. Всички ще пострадат, убеден е политологът.

Това не е конфликт между българи и роми, нито между живеещите отдавна там роми и новонастанилите се. Това не е проблем и на строителния надзор. Какво като съборят няколко незаконни постройки? Нали общината ще трябва да намери жилища на тези хора. Какво – ще ги върнат откъдето са дошли ли? Че кой ги знае откъде са дошли? Най-вероятно от някаква част на страната, която тъне в пълна разруха. Това само по себе си не е решение. Не съм съгласен да се втренчваме в него.

Това е конфликт, който трябва да ангажира всичките замесени общности, които заедно да намерят решение. Мисля, че не е въпрос само на МВР. То трябва да участва по-скоро странично. Не МВР ще е основният актьор. Основен актьор би трябвало да бъде общината заедно със социалното и регионалното министерство и чак тогава МВР.

Относно искането всички да спазваме законите – да това би било добре, стига всички да сме поставени в равна позиция спрямо тези закони. Някои са до такава степен отхвърлени от обществото, имам предвид тъкмо тези маргинализирани общности, включително сред ромите, че как да им обясним, че е редно да спазват нормите на тъкмо това общество, което ги е отхвърлило, коментира Антоний Тодоров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9166 |28.05.2015 Е. Сугарев за Фрог: Нямаме хора като Маковей, само прокурори, които не правят нищо . 25| 11970 |28.05.2015 Само във Фрог: Братът на Сертов разследван за кражба на 100 хил. евро в Брюксел . 4| 5384 |27.05.2015 Кременлиев от Гърмен за Фрог: Държавата да мери с еднакъв аршин . 4| 7874 |27.05.2015 Ахундова за Фрог: Служители в КТБ са били шпионирани и пребърквани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads