Реклама / Ads
21| 3599 |18.04.2021 НОВИНИ

Тома Биков: Парламентът е делегитимиран и Борисов няма да дойде в него

.
Тома Биков Източник: БГНЕС
След като по-рано днес на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов каза с половин уста, че щял да дойде в Парламента в сряда, малко по-късно заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви обратното.
 

„Това Народно събрание вече е делегитимирано от актовете, които извърши в двата му работни дни. Това е причината, заради която премиерът в оставка Бойко Борисов няма да се яви пред парламента, отсече Биков пред БНР.

 

„Г-н Борисов носи отговорност за Плана за възстановяване, но оперативно отговаря г-н Томислав Дончев и с него може да се проведе съществен разговор по този въпрос. Но те не искат да проведат съществен разговор, а да направят панаир и това е целта на викането на Бойко Борисов“, смята Биков.

 

Пълен абсурд било точка, която е заложена в дневния ред на Народното събрание, да не бъде гледана, смята той. Думите му бяха във връзка със заседанието на парламента, на което трябваше да бъде изслушан премиера Бойко Борисов за плана за възстановяване, но вместо него пред депутатите беше готов да се яви вицепремиерът Томислав Дончев:

 

„Заседанието се опита да го провали г-жа Татяна Дончева, като грубо погази правилника на парламента. Имаше трета точка, в която трябваше да бъде изслушан г-н Дончев за Плана за възстановяване, а тя заяви, че тази точка е минала, тя изобщо не беше минала и г-н Дончев беше в залата. Тя отказа да му даде думата, отново в погазване на Конституцията“.

 

По думите на Биков продължителността на живота на 45-ия парламент зависи от мнозинството в него.

 

„Само анти-ГЕРБ идеологията не е достатъчна, за да можеш да съществуваш ефективно политически. Вече трябва да кажеш и какво можеш да правиш. Вече са внесени доста законопроекти, но нито един от тях не е свързан със здравната или икономическата криза, а това са въпросите от дневния ред на обществото“, обясни той.

 

Биков добави, че не се говори и за актуализация на бюджета, каквато според него била необходима.

 

„ГЕРБ носи своята отговорност и ще предложи правителство - структура, състав и програмни намерения. Готови сме и на разговори, не просто да го предложим, но, ако някой иска, да потърсим консенсус по важните за страната въпрос“, повтори за пореден път депутатът от ГЕРБ-СДС.

 

Биков подчерта, че ГЕРБ е против увеличаване на правомощията на президента, което е предвидено във внесено от ИТН предложение за промяна в Изборния кодекс, според което държавният глава да назначава членовете на ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 13831 |16.04.2021 Доживяхме! Парламентът прие оставката на кабинета ”Борисов 3” с бурни аплодисменти . 2| 3381 |15.04.2021 Дончева към Биков: Това в шаха се нарича ”цугцванг”. Да не губим време . 19| 5332 |13.04.2021 Биков: Отстраняването на Менда Стоянова и Фандъкова от ръководството на ГЕРБ е нещо нормално . 0| 3299 |12.04.2021 Коктейлът с антитела намалява симптоматичните инфекции на Covid-19 с 81%, твърдят от Roche

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads