Реклама / Ads
22| 5306 |30.11.2020 НОВИНИ

Тома Биков: Не знам защо Емил Димитров не си подаде сам оставката

.
Тома Биков
Защо той дойде в парламента, за мен остава неясно и до момента. Аз съм крайно притеснен от адекватността на действията на този министър. Изразявам моето лично мнение. След всичко това, което каза, не знам защо Емил Димитров не си подаде сам оставката.

Това заяви депутатът Тома Биков пред България Он Еър" .

 

 Повод за атаката му срещу Ревизоро са изразените опасения от екоминистъра за суша и водна криза за земеделците. Биков е учуден, че Димитров не е подал оставка след изявлението му в Народното събрание.


 

„Според мен, случаят с изказването на Емил Димитров в парламента, е преекспонирана ситуация. Не можах да разбера, защо той дойде в залата. Останах учуден от неговото искане“.

 

„А то е към българското Народно събрание, всяка група да му даде по двама депутати, на които той да обясни какво се случва. Ако един министър идва в парламента, той или трябва да предложи законопроект, или да си подаде оставката, или да дойде на парламентарен контрол, допълни той

 

Всички тези обвинения той можеше да ги каже на пресконференция в Министерството на околната среда. Моето несъгласие с него не отменя водния проблем в България. Този проблем изисква дългосрочни усилия, не може да бъде решен за един мандат. Там е важно да има последователна политика. Прекалено важен въпрос е, за да бъде използван по такъв атрактивен начин, посочи Биков.

 

Ако е толкова притеснен, можеше да потърси министър-председателя, защото той може да му помогне, не парламентът, в тази конкретна ситуация. Координацията би трябвало да се осъществи на ниво изпълнителна власт, а не на ниво парламент, без ясно искане към депутатите.

 

Аз, като депутат, питам г-н Димитров, с какво мога да му бъда полезен на него? Един доста по-компетентен човек е председател на комисията – това е Ивелина Василева, министър в предишния мандат. Подобно поведение за мен е абсолютно необяснимо. Досега не сме имали сигнали от негова страна за такъв тип проблеми.

Съжалявам, че Ивелина Василева не е начело на това министерство! Това е мое лично мнение.

 

Относно проблема с водата. Ние имаме амортизирана мрежа. Инвестицията на държавата трябва да бъде около 10-12 милиарда. Това означава, че трудно ще се случи бързо.

 

Относно критиката от страна на президента Румен Радев за мерките срещу коронавируса, Тома Биков каза: „Каква е неговата позиция? Той е „за“ затварянето или „против“? Не можах да разбера. Той казва „спазвайте мерките“. Ние казваме същото. Една година той няма позиция, освен пазете дистанция. Преди това казваше, че вирусът на Шипка бил един, пък в София – друг. Шеги и закачки. А тази криза е изключително сериозна в цяла Европа.

 

През лятото беше направена реорганизация на системата. Това, че имаме ковидотделения е реорганизация. Никоя здравна система не бе готова за тази пандемия. Винаги сме предупреждавали, че ще има втора вълна.

 

Тази теза през лятото беше доста непопулярна. Тогава имаше друг дневен ред на обществото. Например президентът искаше в този момент да не говорим за коронавируса, а за предстоящите избори, да нямаме бюджет и да нямаме мерки. В този момент щеше да се случва точно това. Щяхме да ходим на избори, може би щяха да бъдат отложени заради ситуацията“, допълни депутатът от ГЕРБ.

 

Относно критиките на президента към Бюджет 2021, Тома Биков  заяви, че „можехме да направим бюджет, който да ореже всички разходи. Ние не влязохме в капана на един индуктриниран подход – да действаме в лоши времена така, както действаме в добри. Досега ни обвиняваха, че оставяме излишък в бюджета. Ако бяхме изпълнили алтернативните бюджети на БСП, нямаше да имаме възможност нито да вземем заем на толкова ниска лихва, нито щяхме да имаме резерв за справяне със сегашната ситуация“, категоричен е Тома Биков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 4250 |27.11.2020 Официално: От днес ни тестват безплатно при два симптома за К19 и с направление от джипито . 17| 5441 |26.11.2020 Петя Аврамова: Дружеството "Автомагистрали" има 7 договора с АПИ . 2| 2786 |06.11.2020 Гавра: Младежи от ВМРО-ДПНЕ запалиха българското знаме и се похвалиха във фейсбук . 93| 8621 |14.11.2020 Тома Томов: Ако не беше коронавирусът, Доналд Тръмп щеше да отвее Байдън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ