Реклама / Ads
39| 9757 |07.04.2020 НОВИНИ

Томислав Дончев: ББР дължи обяснение за кредита от 75 млн. лв. на колекторска фирма

.
Томислав Дончев
Първият отговор трябва да дойде от Българската банка за развитие (ББР). Те дължат пълна информация защо и как са отпуснали подобен кредит. Абсолютно съм съгласен, че в тази ситуация това не звучи добре. Не знам как е законно или колко е морално, но не звучи добре.
 

Това отговори на журналистически въпрос по време на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. Той бе запитан дали отпускането на кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма без опит и без обезпечение са лостовете за подкрепа на бизнеса.

 

"Не знам коя е тази фима, на която е отпуснат такъв кредит. Името го знам, но не знам каква е и с какво се занимава. Съгласен съм с иронията във въпроса ви, защото това не звучи добре.", каза още вицепремиерът.

 

Това няма никаква връзка с мерките, които се предприемат от правителството. Гаранциите се осигуряват от ББР, но те са по отношение на търговските банки, към които ще бъде насочена трансмисията, за да достигне до бизнеса.

 

Относно снабдяване на болниците със защитни облекла, медикаменти и други продукти, вицепремиерът Томислав Дончев заяви: "Моля да не се бърка с раздаването на мартеници сложната логистична задача за снабдяването на болниците с предпазни средства. Ако тук има ограничения, те не са парични, а са свързани с липсата на някои артикули на световните пазари. Достатъчно показателно е, че част от държавите вече разчитат на нашето производство, подчерта вицепремиерът."

 

Дончев отговори на президента, като го посъветва "да следва собствения си призив и нека всички се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това" . "Когато двама се карат, виновен е по-умният", допълни още той.

 

Имаме заявки за дарения от компании и посолства. Безспорен факт е, че тази криза васи най-доброто от обществото. Ще се опитаме да стигнем до всеки. Осигуряването на храна е най-приоритетната нужда, обясни в отговори на журналистически въпрос Дончев.

 

Опитваме мерките, които предприемаме, да бъдат комплексни. И към момента се работи по други мерки, включително безвъзмездна помощ за най-малките предприятия, което не може да бъде направено за ден - два, поясни още вицепрезидентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4427 |06.04.2020 Д-р Александър Семидчиев: Ще продължим да даваме препоръки . 3| 4023 |05.04.2020 Медиците, контактували с болни от COVID-19 задължително ще се тестват . 4| 5353 |02.04.2020 Проф. Емил Воденичаров: 20-30 секунди трябва да си мием ръцете и задължително със сапун . 85| 9475 |30.03.2020 Ананиев нареди: Предпазните маски стават задължителни за всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads