Реклама / Ads
58| 11520 |07.02.2021 НОВИНИ

Томислав Дончев изпита трудности да отговори на ключови въпроси

.
вицепремиерът Томислав Дончев
Трудно ми е да ви отговоря. Това заяви няколко пъти в отговор на журналистически въпроси в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев. Трудните въпроси дойдоха по отношение на разследваната от ОЛАФ обществена поръчка, която се превърна в поредният повод за напрежение между ”Дондуков 1” и ”Дондуков 2”. Засегнат бе и въпросът с дружеството ”Автомагистрали”, което бе определено от съпредседателя на ”Демократична България” като ”пощенска кутия за корупционни схеми”. Томислав Дончев обаче заяви - това не е незаконно или нередно.
 

Заявката на президента Румен Радев за нов мандат не мина без коментар от вицепремиера. Той определи анонса като странен предвид факта, че президентските избори са след 9 месеца и за подобно обявяване е рано.

 

"Това е маневра в сложните отношения между Президентството и БСП, но това не е моя работа", посочи Дончев. Отказа да оповести кои имена се спрягат в ГЕРБ като кандидати за "Дондуков 2".

 

Много рано да се каже кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент, нашата тема са парламентарните избори. Имаме достатъчно личности с подкрепа и опит, които да се кандидатират, посочи още Дончев.

 

Вицепремиерът не изключи предизборно споразумение със СДС, отрече да са водени разговори за коалиция с „Да, България“. „Да се водят коалиционни разговори без да се е произнесъл суверенът е нелепо. Трудно ми е да си представя партньорство различно от това, което сме имали до момента“, добави той.

 

Скандалът с ОЛАФ

 

"Никога не ми е приятно, когато България се споменава с нещо лошо извън България, без значение какъв е поводът", посочи Дончев по отношение на разследването на Европейската служба за борба с измамите.

 

Вицепремиерът обясни, че не е чел в детайли досието на поръчката, но по правило нарушение може да има по няколко линии. Една от тях е хипотезата парите да са дадени за едно, а да са похарчени за нещо различно. Трудно обаче му било да отговори на подробностите относно проекта.

 

"Имаме десетки хиляди проекти и ми е трудно да следя всеки един от тях в такива детайли. Против раздаването на телевизионно правосъдие съм. Кой е виновен - ще реши съдът", отсече Дончев. Шестте милиона, които Европейската комисия поиска да бъдат върнати, ще бъдат възстановени в най-кратък срок, каквито са изискванията, посочи още вицепремиерът.

 

А иначе - не е ясно кой е подал сигнала до Европейската служба за борба с измамите. Вицепремиерът поясни, че от ОЛАФ не работят с политически партии. Новината за самата проверка дойде от Красимир Ципов, зам-министър на вътрешните работи още в края на март 2019 г.

 

"Автомагистрали"

 

"Няма как той да не знае за проверките. Или е бил в позицията да предоставя информация, или е знаел, че такава се търси", посочи Дончев.

Дружеството "Автомагистрали"

 

"Това не е законно и не е нередно", посочи Томислав Дончев.

 

Повод за думите му са твърденията, че дружеството в крайна сметка се явява като "пощенска кутия за корупционни схеми", както заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него по този начин се заобикаля напълно законно стартирането на обществени поръчки и се възлага дейност на шепа фирми.

 

"Не съм запознат с детайли, но съм убеден, че дружеството се комбинира с наемане. "In house" възлагането е хипотеза, уредена в българското законодателство", посочи още Дончев.

 

Дончев не видя нищо нередно и в бонусите за държавната администрация на фона на криза. Вицепремиерът бе категоричен - голяма част от хората са получили парите си, а изплащането на помощите е ускорено. Определи като "некомпетентен прочит" и невярна информация твърденията, че планът за възстановяване с помощта на Брюксел е изцяло насочен към държавната администрация.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни по-бавния темп на ваксиниране в България в сравнение с други страни от ЕС с избраната стратегия - да се пази и втора доза за вече ваксинирането.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9395 |03.02.2021 Антон Дончев: Проблемът ни е да се събудим. Но ние не се събуждаме . 16| 9161 |26.01.2021 След Борисов и Гешев, Дончев и Джамбазки се оказаха с ”кухи” последователи в мрежата . 45| 4050 |19.01.2021 Дончев: Много е лесно отстрани да даваш акъл . 36| 4949 |11.01.2021 Томислав Дончев: Гласуване по пощата е авантюра. Николай Младенов е капитал за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads