Реклама / Ads
2| 4887 |25.08.2017 НОВИНИ

Томислав Дончев прогледна: Чиновниците се самореформират с нулев резултат

.
Вицепремиерът Томислав Дончев предложи революционни мерки за борба с бюрокрацията, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на Министерски съвет.
 
Според него, трябва да се премахне понятието "приемни часове" за администрацията и тя да обслужва гражданите през целия работен ден. И още, досега административна реформа не е правена, защото това е било възлагано на самите чиновници, а те, разбира се, нямат интерес нещо да се промени. Затова предлага вместо това да говорим за "очовечаване на административните услуги".

Друг проблем, изтъкнат от Дончев, е че администрацията предоставя някои от услугите с две ходения - веднъж да се заяви услугата, а втори път - да се получи съответния документ. Той подчертава, че доста често изготвянето на въпросния документ отнема до 5 минути, но хората трябва да се разкарват по два пъти до съответната служба.

"Ходиш единия ден, правиш заявление за предоставяне на услугата и на следващия ден трябва да отидеш да получиш продукта – документ, удостоверение и т.н. Не повдигам темата в колко от случаите е необходимо изобщо да носиш хартия на удостоверения документ. Там, където все още нещата не са електронизирани, това е факт. Трябва да се провери в колко от случаите е възможно със заявяването да се получава продуктът – това, което искаш. Защото проучванията ни показват, че някои от документите се издават в реално време за минута две, три или пет. Е, защо гражданинът трябва да ходи два пъти – единия ден да го заяви и другия ден да го получи?" пита риторично Дончев.

Всичко това, за разлика от Дончев, ние обикновените граждани знаем много добре. Но и други ербап министри са се хващали да борят бюрокрацията, но чиновниците винаги са излизали победители. Причината е проста-повечето от тях са назначени в администрацията по покровителството на един или друг политик, министър, депутат и прочие важни хора. Това се знае от преките им ръководители и те не смеят да им кажат нищо, дори да видят, че не си вършат работата.

Така че вместо да се бори с вятърни мелници, добре ще е Дончев да се опита да премахне партизанските назначения първо в собствената си партия ГЕРБ, да въведе твърдо и независимо конкурсно начало при назначенията и чак тогава да прави, каквото е прави в регламентите. Заото ако това не се промени, нито реформа е има, нито "очовечаване". И нека вицепремиерът погледне данните за броя на чиновниците в държавата в последните пет години, минали под управлението на неговата партия и да прецени-намаляват ли чиновниците или не.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5141 |04.08.2017 Дончев: Не трябва да има дете извън класната стая . 3| 5471 |26.07.2017 Подадоха сигнал в прокуратурата срещу Томислав Дончев заради НДК . 2| 5714 |26.07.2017 Дончев става председател на Съвета за административната реформа . 2| 5462 |21.07.2017 Дончев: Как допуснахме Европа да стане скучна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads