Реклама / Ads
0| 5579 |02.10.2009 НОВИНИ

Тони Блеър - първият президент на ЕС?

.
Германският канцлер Ангела Меркел се противопоставя на назначаването на Блеър; френският президент Никола Саркози го подкрепя.
 

Не е изключено бившият британски премиер Тони Блеър да стане първият президент на Европейския съюз. Това може да се случи до няколко седмици, при положение, че Ирландия каже „да" на Лисабонския договор днес, анализира в. „Таймс". Възможно е Блеър да заеме този пост на срещата на ЕС на високо равнище на 29 октомври.

Германският канцлер Ангела Меркел се противопоставя на назначаването на Блеър, смятайки, че тази позиция трябва да бъде предоставена на някоя от страните, която е въвела еврото. Британски източници твърдят, германският канцлер все пак е проявила повече сговорчивост, след като стана ясно, че Франция и Германия ще получат високопоставени постове в новата ЕК.

Тони Блеър има подкрепата на френският президент Никола Саркози, който нееднократно артикулира, че той е най-подходящият кандидат за поста. Бившият британски премиер в момента е пратеник за Близкоизточния мирен процес.

Frognews.bg напомня, че Антъни Чарлс Линтън Блеър, известен като Тони Блеър, е британски политик, лидер на Лейбъристката партия от 1994 г. и министър-председател на Обединеното кралство от 1997 до 2007 г. Той е най-младият министър-председател след 1812 г., най-дълго задържалият се представител на партията на този пост и единственият неин лидер, спечелил три последователни изборни победи. Заедно с Гордън Браун и Питър Манделсън Блеър прокара по-центристка ориентация на партията, известна като „нови лейбъристи“.

След атентатите на 11 септември 2001 г. политическите му изяви са основно в международен план, най-вече свързани с т.нар. „Война с тероризма“. Безрезервната му подкрепа за президента на САЩ Джордж Буш е причина за редица обидни или подигравателни прякори - „Пуделът на Буш“, „губернаторът на 51-вия щат“, „външният министър на САЩ“, „Tony Bliar“ (от англ. liar, лъжец).

На 10 май 2007 той обяви в своя избирателен район в Седжфийлд намерението си да напусне лидерския пост в Лейбъристката партия, и че последния му ден като министър-председател ще бъде 27 юни 2007. Понастоящем е пратеник за Близкоизточния мирен процес.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5130 |01.10.2009 След седмица мълчание президентът проговори за Славяново . 2| 4771 |28.09.2009 Президентът се срещна с японска икономическа мисия . 1| 4594 |18.09.2009 Икономическият доклад до президента разбуни духовете . 10| 5429 |15.09.2009 Гамизов: Президентът се опитва да си върне властта чрез кръга „Капитал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads