Реклама / Ads
14| 5151 |01.10.2009 НОВИНИ

След седмица мълчание президентът проговори за Славяново

.
Президент прозря конспирация в Поповско Източник: Вяра Йовева
Провокация към етническия мир и към конституцията видя президентът Георги Първанов в нашумелия случай в село Славяново, където беше учредена мюсюлманска партия.
 

След седмица мълчание българският президент реши да се изкаже по случая в село Славяни. В типичен стил той коментира актуален български проблем със задна дата. Бездействието му и закъснелите реакции на институцията, която ръководи, се приемат от повечето хора като "След дъжд качулка". "Аз виждам в това, което стана в последните няколко дни провокация към етническия мир, провокация към конституционния закон в страната. Създаването на една подобна формация без съмнение предизвика напрежение. Мисля, че отговорът на обществото и на институциите беше адекватен.", каза Георги Първанов.

Според него се е най-важно компетентните органи да изяснят кой е инициаторът извън изпълнителите. Той определи братята Юзеирови като маловажни в учредяването на партия и разконспирира, че зад тях стои някой. "За мен е важно дали тук стои някоя структура отвън в лицето на радикалния ислям. Трябва да се действа безкомпромисно. Ще напомня само, че в един такъв случай по повод казаното от Адем Кенан сезирах Прокуратурата. Случаят в Славяново не е по-различен”, добави Първанов

По негова преценка нямало да има сериозни проблеми, защото обществото е зряло и мъдро и много се надява да не се експлоатира политически този въпрос, а наистина всички да бъдем консолидирани от действията на компетентните органи.
На въпрос – дали е заплаха за етническия мир един паметник в Славяново, президентът Първанов заяви, че никой не се сеща, че в България има десетки паметници, на които са изписани имената на мюсюлманите, които са дали живота си за освобождението и обединението на България по време на Балканските и Първата световна война. "Нека да четем тези паметници. Защото в този случай наистина мисля, че той бе част от провокацията.", заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5541 |01.10.2009 Куйович скандално проговори от затвора . 2| 4786 |28.09.2009 Президентът се срещна с японска икономическа мисия . 11| 5475 |18.09.2009 Борисов да си наложи 100 дни мълчание . 10| 5442 |15.09.2009 Гамизов: Президентът се опитва да си върне властта чрез кръга „Капитал”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads