Реклама / Ads
0| 2752 |30.03.2022 НОВИНИ

Топчийски прогнозира между 20 и 30% увеличение на газа

.
Иван Топчийски Източник: стопкадър, БНТ
Природният газ ще поскъпне с 13,35% от 1 април. „Тези 13% са основани на откритото заседание на КЕВР и те не включват всички компоненти, които „Булгаргаз” ще внесе на 1 април“. Това каза пред БНТ председателят на Съвета на директорите на газовото дружество Иван Топчийски.
 

„На 1 април ще се чуе одобрената цена от КЕВР. Няма да се потвърдят 58%, те ще бъдат драстично по-малко. Предстои да видим колко ще бъде. Гледайки чисто математически, към 10-ти, когато беше подадена прогнозната цена, беше около 110% разлика в индекса, сега е около 60%. Нещо наполовина очакваме. Под 30% може би“, обясни той и прогнозира между 20 и 30% увеличение на цената на газа.

 

„Най-вероятно между 20 и 30% ще бъде увеличението. Това ще бъде на база на данните, които ние предоставяме“, обясни Топчийски.

 

„Много важно беше за „Булгаргаз” да използва всички механизми цената за март да не бъде увеличена. Тя беше увеличена само с 3%. Месец април потреблението драстично намалява. Топлофикационните дружества прогнозират с 50% по-малко потребление. Индустриалните клиенти – средно с 25 до 30%. Дори и при едно увеличение, потреблението е значително ниско. И друго важно: одобрени са компенсации за битовите потребители и за месец април. Изпълнихме основната задача тежкият месец март, в който има потребление, да бъде покрит с разумна цена. А месец април, все пак сме в ситуация на война, това се отразява на основния индекс“, каза още той.

 

Топчийски заяви също, че в „Булгаргаз” не е постъпвало искане от „Газпром“ за промяна на договорените отношения. И подчерта, че руският газ за месец април е гарантиран.

 

Ако се спрат доставките на руски газ, Топчийски обясни, че за април месец има наличности в газохранилището в Чирен. Планираният добив е до края на април. В дългосрочен план се търсят алтернативни доставки, които могат да бъдат и по конвенционален начин, и чрез втечнен газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5895 |30.03.2022 US разузнаването: Между Путин и съветниците му има напрежение. Заблуждавали са го за Украйна . 0| 3417 |30.03.2022 Столтенберг предупреди: Сътрудничеството между Москва и Пекин може да засегне НАТО . 0| 3597 |29.03.2022 Съветникът на руския президент Медински: Среща между Путин и Зеленски - само при определени условия . 0| 3890 |29.03.2022 Международната атомна агенция: Украинските АЕЦ са изложени на опасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads