Реклама / Ads

 

3| 2344 |02.09.2021 НОВИНИ

„Топлофикация София“ дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.

.
Източник: архив
Задълженията на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви за БНР изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

След като беше заплашена със запор на сметките си, Топлофикация София преведе вчера и онзи ден няколко милиона лева на Булгаргаз и погаси част от дълга си към газовата ни компания, който отново бе достигнал 100 милиона лева. И ако към Булгаргаз има някакви плащания, то от март Топлофикация София не е плащала нищо на Българския енергиен холдинг.

 

През годините Българския енергиен холдинг (БЕХ) на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, но в момента подобна възможност не се предвижда.

 

Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа, също не може да реши проблема, посочи Валентин Николов.

„Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите.“

 

Според Николов отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията.

„Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на „Топлофикация София“, така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя в последствие да си реализира инвестиционната програма.“

 

Директорът на БЕХ смята, че „топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините“.

„Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне – добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема“, каза Валентин Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2905 |01.09.2021 Радев: Натискът на Скопие ще продължи да се засилва . 4| 3079 |01.09.2021 Кирил Петков: Ще продължим да сме част от промяната . 5| 2423 |01.09.2021 Шефът на „Топлофикация София“ обеща: Столичани няма да останат без парно и топла вода . 2| 2457 |31.08.2021 Светослав Иванов: Афганистан ще продължи да бъде буферна държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ