Реклама / Ads

 

5| 2373 |07.06.2021 НОВИНИ

Топлофикациите в България: Въглеродните емисии стават непосилни за плащане

.
Източник: БГНЕС
Преди дни в Комисията за енергийно и водно регулиране бе проведено открито заседание за цените на топлоенергията за следващия регулаторен период. По време на заседанието регулаторният орган изслуша представители на всички.

Всички топлофикации бяха напълно единодушни, че заложената от КЕВР цена на въглеродните емисии при ценообразуването на топлинната енергия е прекалено ниска. КЕВР залага цена за тон въглеродни емисии от 47 евро, при положение, че към момента  цената на борсата за тон въглеродни емисии  варира около 50 евро. Това води до нереално ниска цена на топлинната енергия, което застрашава производството.

 
 
„В момента квотите въглеродни емисии се търгуват в диапазона между 51 евро и 53 евро за тон. Всички световни прогнози сочат за продължение на поскъпването и достигане до нови рекордни стойности. Няма съмнение, че цените ще вървят нагоре през настоящото десетилетие.“ каза експертът инж. Кремен Георгиев.

 

Всички експерти са единодушни, че прогнозата за цена от 47 евро за тон е силно занижена и според думите им това ще повлияе негативно върху финансовото състояние на компаниите през следващия регулаторен период. Всички топлофикации са длъжни да предприемат промени в горивния си микс, чиято реализация струва милиони, за да изпълнят изискванията на Европа за „позеленяване“ на производството на енергия.

 

По думите им едновременната нужда от големи инвестиции за реализиране на зелени политики и нарастващата непрекъснато цена на въглеродните емисии правят производството на енергия от топлофикация все по-нерентабилно и съществува риск поддържането на предприятията скоро да стане напълно невъзможно.

 

Окончателните цени на топлинната енергия за сектор „Топлофикации“ за следващия регулаторен период от юни 2021 година до юни 2022 година ще бъдат утвърдени от КЕВР на закрито заседание, което ще се проведе на 1 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 2619 |27.05.2021 Заев скочи срещу България: Нарушавате Договора за приятелство и добросъседствo . 6| 2525 |27.05.2021 Демократична България: Искаме районните кметове да участват в заседанията на СОС . 4| 2409 |23.04.2021 Топлофикациите искат парното да скочи от 5 до 71% от юли . 14| 2894 |14.03.2021 Председателят на МЕНСА-България: Караме моргите на Европа, половината автомобили у нас са над 20 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ