Реклама / Ads
11| 2302 |15.09.2024 НОВИНИ

Това яде ли се, пие ли се: 15 септември, Международният ден на демокрацията

.
Източник: YouTube
Международният ден на демокрацията е учреден от Общото събрание на ООН през 2007 г. (резолюция A/RES/62/7) и се отбелязва ежегодно на 15 септември . Тази дата съвпада с 20-ата годишнина от първата международна конференция на новите и възстановени демокрации, която се чества през 2008 г. Това е официалната информация. Българинът обаче е недоверчив и от години пита: Това демокрацията яде ли се, пие ли се? Има основание за този въпрос, като виждаме какви ги вършат нашите политици под лозунга за демокрация и справедливост.
 

ООН прикани държавите, както и регионалните, междуправителствените и неправителствените организации, да приемат нов празник като повод да привлекат вниманието към състоянието на демокрацията в света. В крайна сметка демокрацията е не само цел, но и процес и само с пълното участие и подкрепа на международната общност, държавните органи, обществото и отделните граждани идеалите на демокрацията могат да бъдат реализирани за всеки човек във всяко кътче на света. свят.

 

Думата “демокрация” произлиза от две древногръцки думи, означаващи “народ” и “власт”, и традиционно се превежда като “управление на народа”. Този термин се отнася до политически режим, който се основава на метод за колективно вземане на решения с равно влияние на участниците върху изхода на процеса или върху неговите значими етапи.







Демокрацията се основава на свободното изразяване на хората и е тясно свързана с осигуряването на закон и ред и прилагането на правата на човека и основните свободи. Съвременното общество приема демокрацията за универсални ценности и принципи. Все пак демокрацията е израз на интересите на хората. Тя се основава на приобщаване, справедливост и равно участие и е основен елемент на мира, устойчивото развитие и човешките права.

 

Връзката между демокрацията и правата на човека е залегнала в член 21, параграф 3 от Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи: „Волята на народа е в основата на властта на правителството; тази воля трябва да намери израз в периодични и нефалшифицирани избори, които трябва да се провеждат при всеобщо и равно избирателно право чрез тайно гласуване или чрез други еквивалентни форми, осигуряващи свобода на гласуване.







Дейностите на Организацията на обединените нации в подкрепа на усилията на правителствата за насърчаване и укрепване на демокрацията се извършват в съответствие с Хартата и само по специално искане на съответните държави-членки на ООН.

 

В Международния ден на демокрацията, който всяка година е посветен на определена тема, обикновено се провеждат различни образователни събития – лекции, семинари, кръгли маси, олимпиади. Освен това за тази дата се подготвят информационни материали по темата за демокрацията – вестници, листовки, брошури.

 

***

 

Ние обаче сме се убедили, че: Демокрацията свършва там, където със спада на стандарта на живот на хората рейтингът на политиците уверено расте. Според някои социолози.

 

В понеделник е първият учебен ден. Дете пита татко си, преди да поеме към училище с дежурния букет за класната:

- Тате, какво е истинската демокрация?

- Това е моделът на управление, който носи ползи на хората във властта. За нас е просто дума.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2658 |14.09.2024 Тагарев: В последните 3 г. загубихме трима пилоти - твърде много. Това авиошоу не е трябвало да се провежда . 16| 34563 |14.09.2024 История, старателно прикривана от комунистическата пропаганда: СССР бомбардира България на 22 юни 1941 г. . 5| 2532 |14.09.2024 Прокопенко: 38 военнослужещи от "Азов" - у дома след над две години руски плен . 3| 3565 |14.09.2024 Голям пожар горя край Созопол. Евакуираха хора /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads