Реклама / Ads
1| 2303 |17.09.2024 НОВИНИ

Това не е просто още един ден в календара – това е Денят на София. Столицата отбелязва своето минало, настояще и бъдеще

.
София Източник: People of Sofia, Facebook
На 17 септември всяка година София става още по-жива и изпълнена с празничен дух! Това не е просто още един ден в календара – това е Денят на София, когато столицата ни отбелязва своето минало, настояще и бъдеще.
 

Ако мислиш, че това е просто обикновен ден, помисли пак! Градът е пълен с изненади и събития, които ще ти покажат София в нова светлина.

 

Защо точно 17 септември?

 

София носи името си от базиликата „Св. София“, а на този ден почитаме Св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Първоначално отбелязван като религиозен празник, след Освобождението София придобива и официален светски характер, когато е провъзгласена за столица през 1879 г. През 1992 г. Столичният общински съвет официално обявява 17 септември за Ден на София, избирайки тази дата не само заради религиозната символика, но и заради историческото значение на града. Това е ден, който съчетава миналото и настоящето на столицата, превръщайки го в празник на културни, обществени и забавни събития.

 

.

София: Където миналото среща бъдещето

 

Знаеш ли, че София е един от най-старите градове в Европа? Някога наречен Сердика, градът е бил римска крепост и свидетел на многовековна история. Историята на София се простира на повече от 7000 години, което я прави едно от най-старите населени места в Европа. Древният град е бил важен център още по времето на траките, когато е известен като Сердика. Векове наред градът е бил свидетел на многобройни исторически събития и културни влияния – от римската империя до османското владичество, като всеки период е оставил своя отпечатък върху облика на града. Днес София съчетава богатото си историческо наследство с модернизацията и стремежа към бъдещето. Нейните улици и сгради отразяват уникална смесица от древност и съвремие. Старите църкви и римски руини хармонично се вписват сред съвременните сгради, модерни квартали и културни институции. Денят на София е перфектен повод да се потопиш в този магичен микс.

 

Какво се случва на Деня на София?

 

На 17 септември градът се превръща в сцена на културни и забавни събития:

 

-  Изложби и достъп до културни обекти: Регионален исторически музей, Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", Археологическото ниво на храм "Света София", Археологически парк "Западна порта на Сердика", Гробница на княз Александър I и други културни обекти ще предлагат безплатен достъп през целия ден.

 

- Церемония за наградите на Столичната община: В Софийската градска художествена галерия ще бъдат връчени награди за постижения в областта на културата.

 

- Виртуални и физически събития: В Централни хали ще има безплатен достъп до VR разходка в Антична Сердика и представяне на исторически артефакти. Ще се проведе и фермерски пазар на български производители.

 

- Градски фестивал "Аз съм София": Паркът пред Националния дворец на културата ще бъде домакин на фестивала, който започва на 17 септември и продължава до 23 септември. В програмата са включени концерти на "Акага" и на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени", брейк батъл, представяне на книги, творчески работилници и занимания за деца.

 

- Международна плакатна акция "Контакт": От 17 до 30 септември на пл. "Славейков" ще бъде изложена акцията, част от "Алея на славата".

 

-Временен инфопункт #soInfoIntoSofia: От 16 ч. в градина "Кристал" ще бъде открит инфопункт, предоставящ туристическа информация и организиращ игри и занимания за деца, прожекции на филми и диджей сет "Звукът на София".

 

-Театрални и танцови спектакли: В Дом на културата "Искър" ще се играе "Ключът е в теб", на ул. "Алабин" 39 фестивалът New Kids from the Block ще предложи концерт и огнен спектакъл. В 20:30 ч. в Археологически парк "Западна порта на Сердика" ще се проведе визуален танцов пърформанс "Граници на реалността", а в парка "Заимов" ще има празничен танцов спектакъл от 17:30 ч.

 

Всички събития са част от програмата "София празнува 17 септември" с #Софияпразнува, която можете да разгледате тук.


.

София – Градът на бъдещето

 

Днешна София се развива с бързи темпове, като целта е тя да стане още по-привлекателно място за живот и работа. С богата културна сцена, образователни институции и нарастващото икономическо значение, столицата играе важна роля не само за България, но и за региона. Тя е дом на многобройни фестивали, международни конференции и важни културни събития, които я утвърдиха като значим културен и икономически център на Балканите.

 

Защо да празнуваш София?

 

София не е просто място на картата – тя е пулсиращ град, в който културата, изкуството и новите технологии се сливат. Това е мястото, където всеки ден можеш да откриваш нещо ново и вдъхновяващо. Денят на София е празник не само за града, но и за хората, които го правят толкова специален.


.

Как да се включиш?

 

Просто излез навън! Градът е пълен със събития и безплатни инициативи, които можеш да откриеш на всеки ъгъл. Танцови шоута, концерти, изложби и много други изненади ще направят деня ти специален.

 

София – Мъдрост, която гледа напред

 

София е повече от столица – тя е символ на мъдрост и иновации. Независимо дали живееш тук от години или си нов в града, Денят на София е перфектният повод да се свържеш с града и да се почувстваш част от неговия дух. Така че, на 17 септември, не пропускай шанса да се потопиш в празничната атмосфера. София има какво да ти предложи – всичко от култура до забавление е тук, за да направи деня ти незабравим!

 

Бояна Маркова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2236 |17.09.2024 Politico: Западът финансира войниците на Путин с нарастващи покупки на руско гориво . 1| 2173 |17.09.2024 Окупаторите тероризираха Украйна с дронове-камикадзе през изминалата нощ, 34 от тях са свалени . 7| 2194 |17.09.2024 Екатерина Захариева поема ресор "Стартъпи, изследвания и иновации" в Еврокомисията . 1| 2158 |17.09.2024 Германският външен министър: Ще осигурим допълнителни 100 млн. евро в помощ за Украйна тази зима
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads