Реклама / Ads
2| 3182 |14.04.2023 НОВИНИ

На този ден през 1865 г: Президентът Линкълн е застрелян в театъра ”Форд” във Вашингтон

.
Източник: личен архив
На този ден през 1865 президентът Линкълн бива застрелян в театъра "Форд" във Вашингтон. Автор на атентата е актьорът Джон Бут, който, извършвайки престъплението, крещи Sis simper tyrannis (превод: Винаги така за тираните!), а след това скача на сцената и успява да избяга на кон. Вследствие на смъртоносната рана Линкълн издъхва на следващата сутрин.
 

Бут е активист от Гражданската война в САЩ. Той е на страната на Юга. Поради факта, че Северът надделява във войната, активистът решава да вземе всичко в свои ръце. Неговият първоначален план е да отвлече Линкълн и да го отведе в столицата на Конфедерация (бел. ред – това са 11 щата, които се отцепват от САЩ, след като републиканците печелят президентските избори през 1860). 

 

Планът обаче се проваля, защото Ейбрахъм Линкълн не се появява на мястото, на което е замислено да бъде извършено отвличането. Това кара Бут да предприеме крайни действия.

 

Първоначално той решава да елиминира не само действащият държавен глава, но и вицепрезидента по това време Андрю Джонсън, както и държавния секретар – Уилям Сюуърд. Активистът смята, че след като убие тримата републиканци, ще хвърли управляващите в криза, която ще парализира цялата страна.

 

В крайна сметка Бут успява да убие президентът. Неговите съучастници обаче не се справят със задачата да елиминират вицепрезидента и секретаря Сюуърд. Интересен факт е, че гардът на Ейбрахъм Линкълн по време на извършването на убийството не е бил на пост. Той бива отегчен от представлението в театъра и отива да си вземе бира. Това на практика е улеснило още повече южняка.

 

След като застрелва държавният глава, има опит да бъде задържан от седящия до президента майор Ратбон. Бут обаче наръгва майора с ножа си и успява да скочи от балкона.

 

Убиецът бива заловен на 26 април, като той решава да не се предаде и бива застрелян. Неговите съучастници биват предадени на съответните власти, а на 7 юли, същата година, биват обесени във Вашингтон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 9814 |14.04.2023 Президентът на Бразилия призова за ”освобождаване от господството на долара” . 1| 2940 |14.04.2023 Байдън назначи Лейди Гага за съпредседател на президентския комитет по изкуствата . 1| 2819 |13.04.2023 Горан Благоев: Договорът, подписан през 2017 г. с РС Македония предизвиква част от проблемите . 0| 2597 |13.04.2023 През февруари: Pъcт oт нaд 70% oтчитaт бългapcĸитe xoтeлиepи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads