Реклама / Ads
32| 9797 |14.04.2023 НОВИНИ

Президентът на Бразилия призова за ”освобождаване от господството на долара”

.
Източник: личен архив
В рамките на първото държавно посещение в Китай след встъпването си в длъжност президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва призова развиващите се страни да се откажат от долара в международната търговия в полза на собствените си валути, съобщава британският вестник The Financial Times.
 

Лула да Силва призова групата страни от БРИКС (освен Бразилия и Китай тя включва Русия, Индия и Южна Африка) да сложи край на господството на долара и да разработи своя собствена алтернативна валута за използване в търговията.

 

В реч от Нова банка за развитие на БРИКС в Шанхай президентът на латиноамериканската държава се обърна към публиката с въпроса: "Кой реши, че нашите валути са слаби и нямат стойност в други страни? Кой реши доларът да стане основна валута след премахването на златния стандарт?“.

 

Призивът на Лула да Силва за освобождаване от зависимостта от долара подкрепя нарастващите усилия на Пекин да използва юана за уреждане на международни транзакции със стоки. Китайският президент Си Дзинпин ще се опита да убеди бразилския си колега да подкрепи редица външнополитически програми на Пекин, твърдят експерти на изданието.

 

Сред тях е стартираната през 2013 г. инициатива "Един пояс, един път“, която включва активизиране на международни търговски и инвестиционни проекти с използване на капитали от заинтересовани държави. Към настоящия момент към инциативата са се присъединили 150 държави.

 

Обемът на търговията между Бразилия и Китай се е увеличил през последното десетилетие до 150,4 милиарда долара към 2022 г., като Китай купува селскостопански стоки и минерали и инвестира в големия потребителски пазар и инфраструктурния сектор на латиноамериканската страна.

 

Укрепването на икономическите отношения подтикна страните да разширят използването на собствените си валути в двустранната търговия. През април бразилският клон на държавната Industrial and Commercial Bank of China направи първата транзакция с юани в страната.

 

По-рано данни от глобалната платежна платформа SWIFT показаха, че делът на китайската валута в световната търговия се е увеличил повече от два пъти през 2022 г. до 4,5%. Нарастващата популярност на юана бе повлияна от широкото му използване в търговията между Китай и Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2911 |14.04.2023 Явор Гечев призова ЕК да разработи конкретни мерки за подпомагане на земеделските производители . 18| 2861 |12.04.2023 Президентът Радев открито се дистанцира от САЩ за отечествените МиГ-29 . 6| 2686 |12.04.2023 Президентът: Ако не се избере председател, ще се блокира връчването на мандата . 5| 4805 |11.04.2023 Бивш конституционен съдия: Президентът се е разбързал? Защо?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads