Реклама / Ads
5| 4809 |11.04.2023 НОВИНИ

Бивш конституционен съдия: Президентът се е разбързал? Защо?

.
Пламен Киров
”Президентът има едномесечен срок след провеждането на изборите да свика парламента на първо заседание. На фона на протакането на цялата процедура по формиране на правителство в предишното Народно събрание, оставаме в неведение кое го кара да бърза сега”, коментира Пламен Киров пред БНР.
 

Струва ми се, че сега процедурата ще бъде доста по-бърза, посочи той.

 

„Нямаме информация, че е готово правителство. По-скоро ще отидем в другата хипотеза - че няма да бъде излъчено такова. Тогава се изчисляват сроковете за провеждане на предсрочни парламентарни избори за 50-то НС“, посочи Киров.

 

Едва ли президентът бърза да сложи край на мандата на служебното си правителство. По-скоро действията му са определени от друга логика, обясни той.

 

„Представете си, че със сегашната технология за определяне на изборния резултат от СИК, която показа доста дефицити, ние отидем на избори 2 в 1 в края на октомври, а може и по-рано, и съчетаем местни избори с предсрочни парламентарни. Това ще бъде доста проблематично от гледна точка на технология на провеждане. На местните избори ще има и втори тур. Опасенията на президентския екип може да са, че тези избори ще са на ръба на провала“, каза той.

 

В предишното НС президентът достатъчно разтегна процедурата, напомни Пламен Киров.

"Вървеше по ръба на бръснача. Не може да го виним, че забърза процедурата и в това прозира неговото желание 49-тото НС да не може да излъчи правителство. Правителство се прави от политическите партии. Те продължават да не искат да си говорят. Това подсказва, че най-вероятно няма да има парламентарно излъчено правителство. В този случай е най-добре да се отиде на избори през юли. Не че те ще решат нещо, вероятно ще възпроизведат същата картина", обясни той.

 

Според него залогът на местните избори е много голям.

 

„Партиите биха седнали да си говорят, едва след като пожънат успехи в местната власт. Оказва се ,че тя е по-стабилна“, коментира Киров.

 

Не трябва да се поправя Изборният кодекс, трябва да се напише нов, смята бившият конституционен съдия.

 

„При това представителство в парламента обаче е непосилна задачата. Този кодекс вече не става за нищо. Голяма част от измененията са чисто конюнктурни. Сбъркана е философията. Материята трябва да бъде подредена“, коментира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3005 |02.04.2023 Бившият губернатор на Арканзас влиза в битка с Тръмп за номинацията на републиканците . 3| 3095 |27.03.2023 Обвиниха Красимир Каменов - Къро в подбудителство на убийството на бившия полицай в кв. ”Лозенец” . 2| 4359 |26.03.2023 Нагли станали шофьорите на мигранти, смята бившият шеф на КАТ - София . 11| 3307 |25.03.2023 Русия е помилвала 5 000 бивши престъпници за да се сражават в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads