Реклама / Ads
25| 5958 |26.04.2011 НОВИНИ

Трактора натрупал 1,9 млн. лв. данъци

.
Ал. Петров
Алексей Петров “забравил” да се регистрира по ДДС. Искал да му вдигнат запора върху сметките, за да се издължи на хазната.
 

Ревизионен акт за 1,9 млн. лева е наложила на тартора на Октопода Алексей Петров-Трактора Националната агенция по приходите. Сумата е за данъци, които той дължи на хазната и лихви за това, че не са били изплатени. Това научи “Монитор” от източници от разследващите. Петров стана обект на данъчна проверка, след като бе арестуван през февруари миналата година. Тогава му бяха назначени 127 ревизии. Служителите на НАП направиха пълна инспекция на имането на бившата барета за 6 години назад. Това е максималният срок, за който може да се търси отговорност, обясниха разследващите. На мушката на НАП са попаднали всички договори за консултантски услуги, които Петров е подписвал. Именно с мотива, че е получавал хонорари от такава дейност, преди няколко години бившата барета декларира, че е припечелил близо 5 млн. лева

Оказало се обаче, че финансовият специалист, за какъвто се представя Петров, е “забравил” да се регистрира по ДДС, след като е стигнал оборот от 50 000 лева, въпреки че законът изрично повелява това. Затова в началото на годината данъчните му написали ревизионен акт за общо 1,9 млн. лева. Петров заявил, че иска веднага да плати сумата, но се оправдал, че имотите и парите му са запорирани. Причината е, че веднага след като бяха повдигнати обвиненията срещу него, комисията за установяване на незаконно придобитото имущество поиска да бъдат замразени всичките му авоари. Сега Трактора настоявал този запор частично да бъде вдигнат, за да се издължи към хазната.

Останалите ревизии срещу Петров от страна на данъчните продължават. Преди година бе оповестено, че служители на НАП са влезли във всички офиси на фирми, близки до бившата барета,за да проверят счетоводните им документи. При обиските бяха иззети няколко микробуса с документация, уличаваща Петров и негови приближени в укриване на данъци и финансови далавери. Най-голям проблем на разследващите се оказва фактът, че Петров не присъства като собственик в почти никакви дружества. С фирмите Трактора има основно договори за консултантски услуги. Хонорарите, които прибирал оттам, пращал по сметки в чужди банки, коментират разследващи. Именно затова преди време бе изпратено искане до Германия да ни даде информация за наши граждани, които имат сметки в банки в Швейцария и Лихтенщайн.

Запознати обясниха, че през 2008 година Трактора е заявил в данъчната си декларация, че е изкарал близо 4 млн. лева от консултантски услуги. За 2009 година пък е дължал над 1,5 млн. лева налози върху декларираните от него доходи. По време на ревизиите станало ясно, че Петров е горд собственик на над 20 сметки в български банки. Общата сума на парите в тях е около 5 млн. лева. Разследващите обаче обясниха, че парите в тези сметки са декларирани като получени от консултантска и преподавателска дейност. „Сериозен е доходът, който е получавал. Това е дивидент, който е от компаниите, ползвали го като консултант. Но пак повтарям, когато човек изпълнява определени задачи от името на държавата, на него му се дава възможност да извършва и това, което всъщност е правил Алексей Петров”, коментира след ареста на Петров вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него в повечето западни страни имуществото на агентите, внедрени в подземния свят, остава в полза на държавата, защото то е натрупано с чадър от службите. Агентът пък се извежда от страната за шест месеца и минава през специален курс, след което се връща в своята среда. При Алексей Петров обаче това не е направено. Бившият съветник в ДАНС и бивш сътрудник на службите е използвал служебното си положение за лично облагодетелстване и е свършил “нула” работа за държавата, обяви министър Цветанов. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5382 |23.04.2011 Туристическият бранш умира от данъци . 14| 5178 |10.04.2011 5 млрд лева укрити данъци засече НАП . 24| 5235 |07.04.2011 Трактора обвини Цветанов в 5 престъпления . 51| 6657 |22.03.2011 Дянков се срещна с Трактора, обсъждат лихвената политика у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads