Реклама / Ads
36| 3163 |20.07.2023 НОВИНИ

Тренд: Над половината българи не искат нови избори. 51% не харесват Радев

.
Над 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори, показва проучване на агенция “Тренд”. Според резултатите едва 25% от запитаните са напълно категорични, че трябва да се гласува повторно. Президентът Румен Радев се ползва с 51% неодобрение.
 

Нов вот обаче не би произвел различна конфигурация в Народното събрание, показва още проучването. Доверието към формациите се запазва сравнително същото, като разликата в подкрепата към партиите през юни е минимална. Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на “Възраждане" и БСП. 

 

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи. ГЕРБ (24.8%) остава лидер с преднина от малко над 5% от гласуващите. Следват ги “Продължаваме промяната-Демократична България"  с 19.1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за “Възраждане" с подкрепа от 15.5% от гласуващите, следвани от ДПС (13.7%) и БСП (8.6%). “Има такъв народ" остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията “не подкрепям никого" продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6.3%. 

 

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на "Продължаваме промяната-Демократична България" (над три четвърти), докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.


След спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през миналия месец, настоящето проучване регистрира стабилизация в оценката за държавния глава – 37% изразяват положителна оценка, а 51% отрицателна. Резултатите обаче са преди визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас. Радев стана обект на критики заради поведението си по време на срещата с украинския държавник, а след това направи и скандално изказване по време на събора на Рожен.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2892 |19.07.2023 МС, а не НС ще решава за оръжията, които България ще дава на Украйна . 6| 2611 |19.07.2023 Пет държави, в това число и България, настояват за удължаване на забраната за внос на украинско зърно . 0| 2570 |19.07.2023 БАБХ констатира първи случай на Африканска чума по свинете в България за 2023 г. . 5| 2825 |19.07.2023 Скопие с крачка по-близо до преговори за членство в ЕС. Вписват българите в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads