Реклама / Ads
16| 2747 |21.06.2023 НОВИНИ

“Тренд”: Новата коалиция с ГЕРБ ощети с 5% ПП-ДБ

.
С 5% е спаднала подкрепата спрямо “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” след сформирането на ротационното правителство с ГЕРБ, показва последното проучване на “Тренд”. Същевременно обаче данните показват, че близо ⅓ от хората одобряват кабинета на акад. Николай Денков.
 

Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от 32%, докато 43% не го одобряват. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част подкрепят кабинета, но една четвърт от тях изразяват неодобрение. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ одобрението напълно доминира.

 

Според 42% от пълнолетните българи, „партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет“. 37% пък смятат, че „партиите направиха безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори“. Електоратите на ГЕРБ, ПП-ДБ споделят в огромната си част първата опция. От ДПС преимуществено също посочват първата опция, докато симпатизантите на останалите партии – втората.

 

Политическата динамика от изборите насам е дала отражение върху електоралната картина в страната. Ако изборите бяха днес, 24.9% от гласуващите щяха да подкрепят ГЕРБ-СДС, докато 19.4% биха гласували за Продължаваме промяната-Демократична България. Видно е че ПП-ДБ в по-голяма степен са понесли електорална щета вследствие на общите действия между двете големи формации. „Възраждане“ (15.3%) отбелязва минимален ръст в сравнение с изборния си резултат. ДПС (13.5%), БСП (8.9%) и „Има такъв народ“ (4.3%) запазват позициите си от изборите насам. Под парламентарната бариера остават „Български възход“ и Левицата съответно с 2.2% и 1.9% от гласуващите. 5.8% пък биха отбелязали опцията “не подкрепям никого“.

 

Забелязва се ерозия в положителната оценка за работата на президента. 7% по-ниска е оценката спрямо Румен Радев в сравнение с последните 3 месеца. 51% не одобряват поведението на държавния глава. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение.

 

Настоящото Народно събрание отново се ползва с критично ниско доверие - едва 11% от българите одобряват парламента, докато 80% дават отрицателна оценка за работата му. 

35% е одобряват отишлия си служебен кабинет на Гълъб Донев. 45% обаче е отрицателната оценка. Най-силна подкрепа служебният кабинет среща сред симпатизантите на БСП, като единствено сред тях правителството на Донев се ползва с доминиращо положителна оценка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 3676 |20.06.2023 Радев контра на Денков и Тагарев за Украйна, грешка било да влезем в коалицията за снарядите . 12| 2716 |16.06.2023 България влиза в коалицията за доставка на снаряди за Украйна . 0| 2794 |15.06.2023 Искрен Митев: Гледаме не коалиция на имунитетите, а театър на имунитетите . 0| 2631 |15.06.2023 Петър Витанов: В основата на правилата за изкуствения интелект поставихме човека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads