Реклама / Ads
6| 3443 |23.10.2019 НОВИНИ

“Тренд”: Повече от половината българи вече знаят за кого ще гласуват

.
Източник: БГНЕС
С наближаването на 27 октомври хъсът на българина да се включи в изборната битка се засилва. Повече от 50 % са хората, твърдо решили за кого ще гласуват. сочи изследване на социологическа агенция “Тренд”, цитирана от БГНЕС.
 

Оптимизмът продължава да преобладава сред по-голямата част от българските граждани (50 %), докато песимистите остават с по-малък дял (39 %). Традиционно младите остават най-оптимистично настроени, докато при по-възрастните доминират песимистичните нагласи.

 

В навечерието на местните избори 42 % от българските граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24 %) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания явно дава резултат. В разбивката по партийни симпатии все по-ясно личи силната мобилизация на електората на ГЕРБ, БСП и ДПС.

 

Над половината (55 %) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са решили коя партия или коалиция ще подкрепят, докато малко над една четвърт (26 %) все още не са решили.

 

Ден преди избора за нов главен прокурор тествахме основните институции в сектора. С най-висока положителна оценка за работата си се ползва Министерството на вътрешните работи, като МВР е единствената институции, чиято положителна оценка надвишава отрицателната. Съдът е институцията с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на Висшия съдебен съвет най-голям дял от запитаните нямат мнение.

 

Над три четвърти (76 %) от хората са чули/разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18 % не са.

 

На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните: да не е корумпиран, неподкупен (20 %), да е честен и коректен (19 %), да е независим и да не се поддава на влияние (9 %), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9 %. Най-голям дял от запитаните не могат да преценят, което говори по-скоро за дистанциране от темата.

 

Проучването е реализирано в периода 1-10 октомври 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1 000 души на възраст над 18 години. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4086 |15.10.2019 КНСБ: Масово се злоупотребява с работното време, все повече труд остава незаплатен . 1| 4110 |14.10.2019 Реформи в спешната помощ биха спасили повече човешки животи . 3| 3595 |07.10.2019 Половината домакинства у нас нямат пари за отопление . 7| 3958 |01.10.2019 Иво Христов към Мария Габриел: Отделете повече средства за учените и университетите в Източна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads