Реклама / Ads
0| 2433 |08.06.2022 НОВИНИ

„Трети път за щастие“: КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кметицата на „Красно село“

.
Росина Станиславова Източник: БГНЕС
На свое заседание КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова, съобщават от пресцентъра на антикорупционния орган.

Производството е започнало по сигнал. В качеството си на кмет Станиславова е сключила граждански договори с двама адвокати, включително и за участието им в постоянни комисии в Общината, за което им е било изплащано възнаграждение от общинския бюджет. В същото време тя ги е ангажирала да я консултират и представляват пред административни органи и съдилища и в лично качество.

 

Административните производства и делата, по които същите са били ангажирани от нея в лично качество, са свързани с установените по-рано от КПКОНПИ два конфликта на интереси по отношение на Станиславова.

 

 Първият констатиран конфликт на интереси беше, че е определила сама себе си за ръководител на проект с европейски средства, определила е възнаграждението за себе си и е избрала екипа на проекта, а вторият е установен за това, че е ангажирала дъщеря си на трудов договор по същия проект - „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

 

В хода на проверката е установено, че на 15 септември 2021 г. Станиславова е подписала възлагателно писмо за консултация и представителство с единия от адвокатите, на следващия ден е подписала отчет за свършената от него работа, а на 21 септември 2021 г. е подписала платежно нареждане за изплащане за сметка на общинския бюджет на възнаграждение на адвоката, ангажиран със защитата й като частно лице. По този начин тя е изпълнила състава от конфликта на интереси, като е упражнила правомощия по служба в свой частен интерес, който би могъл да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на правомощията или задълженията й по служба.

 

На днешното заседание на КПКОНПИ са образувани и две производства за конфликт на интереси и три проверки за установяване на несъвместимост на лица, заемащи висши публични длъжности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2638 |06.06.2022 ”Възраждане” искат да се избере шеф на КПКОНПИ . 0| 3281 |02.06.2022 Атанас Атанасов: Знам, обсъжда се името на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, нещата там са на самотек . 0| 2483 |02.06.2022 Спрягат Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, а той: Слухове не коментирам! . 0| 2623 |02.06.2022 Премиерът нито потвърди, нито отрече кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads