Реклама / Ads
10| 3837 |24.02.2021 НОВИНИ

ГЕРБ обвиниха опозиционен кмет в злоупотреба с европари

.
ГЕРБ обвини опозиционен кмет в присвояване на европари по програма за болни от COVID-19. Скандалът се разгоря вчера по време на заседание на бюджетната комисия в район “Красно село”. Става дума за твърдения за злоупотреба със средства, предвидени за патронажна грижа за възрастни хора. Замесени са кметът Росина Станиславова от “Демократична България” и нейни служители, както и шефът на бюджетната комисия Георги Георгиев от ГЕРБ.
 

Георгиев поиска вчера информация от кметицата за изпълнението на програмата. Срещу нея дори постъпила жалба на гражданин, заради която той задал въпросите. Твърди се, че Станиславова платила на себе си и свои служители ⅓ от парите за възрастни хора с COVID-19. 


Кметицата обаче посочи, че като общински съветник Георгиев няма право да получи данните. 


Шефът на бюджетната комисия видя в това опит да се скрие информация. Станиславова на свой ред описа случващото се като “партенка”. В ефира на Българската национална телевизия днес кметицата посочи, че се прави опит да се предизвика скандал чрез манипулация. 


По думите й председателят на финансовата комисия е предоставил документи с невярно съдържание. Разходваните средства пък се контролират от наблюдаващия орган. 


"Аз съм ръководител на европейски проект, ако г-н Георгиев разбираше от тази материя, щеше да знае, че ръководителите на проектите имат заложени бюджети за управление, моят управленски екип е от 5 човека", заяви Станиславова. 


Възнаграждението на тези 5 човека, сред които е и Станиславова, по думите й е малко над 41 000 лв. Тя заяви, че парите са дадени на служители, които са част от администрацията дълги години, преди тя да встъпи в длъжност.


Станиславова изчисли, че общата стойност на патронажната грижа за цяла София е 5,2 млн., с които се осигурявали грижи за над 3270 жители на столицата. От тези пари най-голям дял получили район "Младост" и "Люлин", а "Красно село" е на трето място. 


"Този проект се мониторингова ежедневно и има верифициране на разходи от контролиращия орган. Оставаме на разположение да ви поканим в районната администрация и да ви запознаем с всички относими документи. По тази програма район "Красно село" има заложени 230 потребители, а към този момент сме обслужили 510 лица. Намираме, че сме изпълнили проекта повече от задоволително", заяви Станиславова.


Станиславова отговори, че бюджетът на района по проекта е 366 000 лв., от които 261 000 лв. са за сътрудници за изпълнение на задълженията по него. Отделно били предвидени и още 105 000 лв. за ръководен екип, публичност, закупуване на карти за градския транспорт и др.  


"Опитвате се да манипулирате и да изпълните политическа задача. Не сме си раздавали нито бонуси, нито допълнително стимулиране. Проектът е определил правила, в рамките на които за ръководния екип са определени суми", категоричен бе кметът на "Красно село".


"Сама на себе си и на други членове на районната администрация вие отпускали ли сте си пари по този проект?", попита отново Георгиев. Станиславова отговори, че нейното възнаграждение по този проект се формирало на база на 4 часа допълнителен труд по Кодекса на труда и основната й заплата. "Не съм си правила сметка да изчислявам точно, брутната ми заплата е 2400 лв.", съобщи тя. Станиславова допълни, че въпросната програма за патронаж се изпълнява и от районни кметове на ГЕРБ, към които обаче няма същите въпроси, пишат от в. “Сега”.


"Ако са спазени всички правила, значи няма проблем. Въпросът е да не се крие тази информация", обобщи общинският съветник от ГЕРБ.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3741 |23.02.2021 Гамизов: В България се проституира за парите на ГЕРБ и ДПС . 30| 3818 |22.02.2021 Харизанов: Не редя листите на ГЕРБ, номинирал съм Борисов в моя район . 21| 4019 |21.02.2021 Атанас Зафиров: Опция като управление на БСП с ГЕРБ не съществува. Социалистите ще водим позитивна кампания . 21| 6306 |18.02.2021 Костадин Паскалев: Авторитаризмът в ГЕРБ потулва скандал между Борисов и Дончев заради Марияна Николова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads